Vermicelli με σάλτσα και κυδώνια

Παρασκευή, 20 Φεβρουάριος, 2015 14:22 μμ
Ποιος είπε ότι τη Σαρακοστή το φαγητό πρέπει να είναι βαρετό και αδιάφορο;
Vermicelli με σάλτσα και κυδώνια

Υλικά:

(Για 4-6 άτομα)

500 γρ. vermicelli ή spaghettini βρασμένα al dente

1 1/2 κιλό φρέσκα κυδώνια

250 ml ξηρό λευκό κρασί

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

Φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Ψιλοκομμένες τομάτες σε χάρτινη συσκευασία

1-2 φρέσκιες πιπερίτσες chilli ψιλοκομμένες

Αλάτι-πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Πλένετε καλά τα κυδώνια κάτω από κρύο νερό και πετάτε όσα είναι ανοιχτά ή δεν είναι ερμητικά κλειστά.

Ρίχνετε το κρασί σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτετε το σκόρδο, το μισό μαϊντανό και τα κυδώνια τελευταία.

Κλείνετε την κατσαρόλα, δυναμώνετε τη φωτιά και αφήνετε να πάρει βράση.

Ψήνεται για 5 λεπτά, κουνώντας που και που την κατσαρόλα μέχρι να ανοίξουν τα κυδώνια. Μόλις ανοίγει ένα κυδώνι, το βγάζετε αμέσως για να μην σφίξει και συνεχίζετε μέχρι να ανοίξουν και τα υπόλοιπα.

Βάζετε τα ανοιγμένα κυδώνια στην άκρη και συγκεντρώνετε το ζουμί τους σε ένα μπολ.

Αφήνετε τα κυδώνια να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορείτε να τα πιάσετε.  Αφαιρείτε το κέλυφος από τα 2/3 των κυδωνιών, ρίχνοντας το ζουμί τους στο μπολ όπου τα είχατε στραγγίξει.

Βάζετε τα καθαρισμένα κυδώνια σε ένα μπολ, και αυτά με το όστρακο σε μια ζεσταμένη κατσαρόλα καπακώνοντας την, για να διατηρηθούν ζεστά. Όσα δεν έχουν ανοίξει, πετάξτε τα.

Ζεσταίνεται το λάδι σε κατσαρολάκι, προσθέτετε το κρεμμύδι και ψήνετε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτετε τις ψιλοκομμένες τομάτες και το ζουμί από τα κυδώνια, chilli και αλατοπίπερο.

Όταν πάρει βράση, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 10 λεπτά.

Ρίχνετε στη σάλτσα τα κυδώνια χωρίς όστρακο, ανακατεύετε και αφήνετε να βράσουν σε πολύ χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά.

Βράζετε τα vermicelli, τα στραγγίζετε και τα τοποθετείτε σε μεγάλο ζεσταμένο μπολ. Δοκιμάζετε τη σάλτσα για αλάτι-πιπέρι, περιχύνετε με αυτήν τα μακαρόνια και ανακατεύετε.

Γαρνίρετε με τα κυδώνια με όστρακο που είχατε κρατήσει, πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.

Tip: Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε ντοματίνια κομμένα στη μέση τα τελευταία 5 λεπτά πριν ολοκληρώσετε το βράσιμο της σάλτσας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.