Ταινίες της γαλλικής nouvelle vague που αξίζει να δεις

Τετάρτη, 15 Ιούνιος, 2016 16:42 μμ
Συνεχίζοντας τα αφιερώματα στις μεγάλες κινηματογραφικές σχολές, πάμε στην Γαλλία των δεκαετιών '50, '60 και '70. Η Nouvelle Vague του σινεμά.
Από τον Στέργιο Πουλερέ
Ταινίες της γαλλικής nouvelle vague που αξίζει να δεις

Ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος δεν θα πάψει ποτέ να προσφέρει διαμάντια της κινηματογραφίας, ταινίες που δίνουν περισσότερη έμφαση στις τεχνικές, στα μοτίβα και την τέχνη του σινεμά. Μετά το βωβό σινεμά και τον ιταλικό νεορεαλισμό, σειρά παίρνει η σχολή του γαλλική σινεμά από τα μέσα του 20ου αιώνα μέχρι το φινάλε της προτελευταίας δεκαετίας του. Εκεί όπου έδρασε η Nouvelle Vague.

Οι 9 ταινίες που ακολουθούν είναι τα masterpieces των σκηνοθετών τους, τα έργα με τα οποία άνοιξαν το μονοπάτι τους και έδωσαν το δικό τους κομμάτι του ορισμού σε αυτή τη νιουγουειβική τάξη των πραγμάτων. Έμφαση στο τοπίο, ντοκιμαντερίστικη απεικόνιση, πάθος με την εικονοπλασία μιας θεϊκής σκιάς πάνω από τους ήρωες.

Breathless : Το πρώτο φιλμ του Jean-Luc Godard, αυτό που έδωσε το έναυσμα στη Nouvelle Vague. Ένα καταδικασμένος έρωτας που εικονοποιείται με τις ιδιαίτερες τεχνικές του ρεύματος, όπως την κάμερα εν κινήσει, τα γρήγορα cut των σκηνών και μια αίσθηση φόρου τιμής.

The 400 Blows/ Day For Night : Ο μεγάλος αντίπαλος του Godard, ο Francois Truffaut έκανε το 400 Χτυπήματα επηρεασμένος από τον Orson Welles, και πρόκειται για μια αυτοβιογραφική σύνθεση που μιλάει για τις παιδικές δυσκολίες που αντιμετώπισε και έχει στο επίκεντρο τον Antoine Doinel, έναν χαρακτήρα που έφτιαξε για να είναι το καθρέφτισμα του. Το Day for Night είναι ένας ύμνος του Truffaut στο σινεμά και στην δημιουργία ταινιών, είναι η τέχνη για την τέχνη.

Hiroshima My Love : Είναι το αριστούργημα του Alain Resnais, το αριστούργημα της Nouvelle Vague, το αριστούργημα του γαλλικού και όχι μόνο σινεμά. Μια Γαλλίδα και ένας Γιαπωνέζος συνδιαλέγονται εν μέσω του έρωτα τους και κάθε πλάνο αποτελεί έναν σπαραγμό της μνήμης και της πληγής που αφήνει ο έρωτας.

Le Rayon Vert/Ma Nuit Chez Maud : Δύο ταινίες του Eric Rohmer που θέτουν ερωτήματα και έννοιες, στις οποίες οι άνθρωποι δεν είχαν δώσει την απαραίτητη προσοχή τότε. Το Rayon Vert κοιτάζει κατάματα τη μοναξιά και την επίδραση της μοίρας στις ζωές στη δεκαετία του '80 που είναι το απάγκιο της μοναξιάς, ενώ το Ma Nuit Chez Maud διαπλέκει την πίστη, τη θρησκεία, τη μοίρα, το σεξ, την ευκαιρία που πρέπει να αδράξεις και την πιθανότητα των πραγμάτων.

Le Beau Serge : Ο Claude Chabrol θεωρήθηκε από πολλούς το αντίβαρο της Γαλλίας στον Hitchkok, αλλά ήταν κάτι διαφορετικό ως προς τις τεχνικές του γύρω από την ύφανση του θρίλερ. Το Beau Serge είναι το ύψιστο από τα 50 κινηματογραφικά του πονήματα και έχει πάρει ερείσματα από το Shadow of A Doubt του Hitckok. Ο Francois γυρίζει μετά από 10 χρόνια στο χωριό του κι εκεί συναντάει ιστορίες ανθρώπων που πνίγονται. Ο φίλος του Serge που ζει την καταπίεση του γάμου και αντιπαραβάλει τη ζωή του με την ελευθερία του Francois είναι η βασικότερη.

The Umbrellas of Cherbourg :Το σινεμιούζικαλ του Jacques Demy είναι από τα πιο επιφανή δείγματα της στόχευσης της Nouvelle Vague σε ατομικές ιστορίες έρωτα με αληθινή αποτύπωση, χωρίς πρόσθετο ήχο κτλ. Μια 17χρονη ονειρεύεται να παντρευτεί τον φίλο της και μένει έγκυος μάλιστα. Όμως εκείνος πάει στον πόλεμο και αυτή βλέπει ότι ο έρωτας υπάρχει κι αλλού. Ταινία βραβευμένη στις Κάννες, μια παστέλ σκιά που σύστησε την Catherine Deneuve σε όλο τον κόσμο.

L' Amour Fou : Μια ωμή αποτύπωση μιας ξεφτισμένης σχέσης είναι το L' Amour Fou του Rivette, αφού βλέπουμε πως στην διάρκεια της προετοιμασίας μιας θεατρικής παράστασης, ο σκηνοθέτης Sebastien και η γυναίκα του Claire βαδίζουν μαζί προς τον χωρισμό. Ο Rivette ξεφεύγει από τις παραδοσιακές μεθόδους αφήγησης και εισάγει ερμηνευτικές τεχνικές που προσδίδουν ύψος στην ταινία. Μια ταινία που διαρκεί πάνω από 4 ώρες!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.