Στα πόσα tattoo θεωρείσαι chef;

Παρασκευή, 10 Ιούνιος, 2016 10:41 πμ
Ποια είναι η ιεραρχία; Στο ένα μανίκι, μάγειρας, στα δύο chef, στο από την κορφή ως τα νύχια, παίρνεις χρυσό σκούφο; Όταν χτυπήσει ένα και η κυρία Βέφα, λογικά θα έχει έρθει το τέλος του κόσμου...
Από τη Ραφαέλλα Ράλλη
Στα πόσα tattoo θεωρείσαι chef;

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Tattoo μπορεί να μην έχω και επίσης να μην σκοπεύω να κάνω (βλέπεις, ποτέ δε λέω ποτέ), αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να κάνεις πατώκορφα, αν αυτό σε ευχαριστεί.

13413937_10154137148811827_1070083757_nΣτο παρασύνθημα τώρα. Είναι ιδέα μου ή το τατουάζ έχει γίνει η στολή του μάγειρα; Την προηγούμενη εβδομάδα βολτάραμε με τον Στέργιο Πουλερέ στο πρώτο Athens Street Food Festival, και πραγματικά παίζει να μην είδαμε μισό μάγειρα που δεν είχε. Κάπως έτσι ήρθε και η έμπνευση για τούτο εδώ το κείμενο, που αρχικά προέκυψε από την εικόνα της τιβί και τελικά επαληθεύτηκε ιδίοις όμμασι. Θα μου πεις, δεν είναι πια της μόδας το σπιτίσιο τόσο φαγητό, όσο η εναλλακτική μαγειρική και τα τερτίπια της. Αυτό που προωθείται στα μέσα τελευταία είναι περισσότερο η εικόνα του ανθρώπου που μαγειρεύει παρά το αποτέλεσμα που φέρνει, το οποίο αρκεί να είναι αξιοπρεπές ή να έχει μια τσαχπινιά που μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι μπορείς να το κάνεις κι εσύ, ακόμα κι αν ζητάς το αβγουλάκι σου μελάτο από τη μάδερ.

Με θεωρείς υπερβολική; Πάρε λίγο τις εκπομπές που παίζουν στην τηλεόραση αρχικά ως καθρέφτη της κοινωνίας και μετά, παρατήρησε εκεί που πας να φας τις ανοιχτές κουζίνες ή έστω όσους βρίσκονται πίσω από τον πάγκο και μέτρα πόσοι είναι. Παλιά είχαμε τη Βέφα, τον Μαμαλάκη, τη Ρένα της Φτελιάς, άντε και την Αργυρώ και τον Παρλιάρο που παραμένουν σταθερές αξίες. Η νέα γενιά θέλει απαραίτητα δερματοστιξία μανίκι -ει δυνατόν με γυμνασμένο μπράτσο ακόμη καλύτερα. Και στην τηλεόραση, και μέσα στην κουζίνα. Λες και όταν πάνε σε συνέντευξη για δουλειά, περνούν από σωματικό έλεγχο και αν δε διαθέτουν, μένουν άνεργοι ή αντιθέτως, τα πιο πολλά αποδεικνύουν ειδικές δεξιότητες. Μπρος στο δρόμο δηλαδή που χάραξε ο Δημήτρης Σκαρμούτσος, επιστρέφοντας από τη θητεία του στην Αμερική και εισάγοντας νέο πρότυπο, και που σιγά σιγά μας έκανε να συνηθίσουμε την εικόνα, η οποία κανονικά θα μας ξένιζε οπτικά. Αν εξαιρέσεις τον Ευτύχη Μπλέτσα που παρουσιάζει εκπομπές μαγειρικής στο πιο χαλαρό όμως, που ok, δεν τον έψαξα κιόλας (δε θυμάμαι να μου έχει χτυπήσει κάτι στο μάτι), οι υπόλοιποι ακολουθούν το ευαγγέλιο του τατουάζ κατά γράμμα, σα να είναι το εισιτήριό τους για τον χρυσό σκούφο. Αναμφίβολα σ' αυτήν την κατεύθυνση βοήθησε η προαναφερθείσα απενεχοποίηση, όπως και το ότι άρχισε να λανσάρεται περισσότερο το clean cut μοντέλο, μακριά από υπερβολές στο αλκοόλ ή τις ουσίες. Ωστόσο, εθισμός δεν είναι κατά κάποιον τρόπο κι αυτό;

13401254_10154137148836827_1660146663_nΘα μου πεις, ποτέ όσο σήμερα το οφθαλμόλουτρο του φαγητού δεν πουλούσε περισσότερο. Όταν μία εκπομπή μαγειρικής έχει την προοπτική να χτυπήσει 2οάρια τηλεθέασης στο δυναμικό κοινό, αυτόματα κάνει τον εργάτη της κουζίνας star και ο κάθε star πρέπει να έχει image ή έστω κάτι αναγνωριστικό. Μέσα σε όλα αυτά, αν προσθέσεις το γεγονός ότι γενικά οι άνθρωποι, από το σχολείο ακόμη νιώθουμε άνετα όταν ανήκουμε κάπου, τον παράγοντα μόδα, καθώς και το ενδεχόμενο όντως στον μάγειρα, ανεξάρτητα από το επάγγελμά του να του αρέσουν τα τατουάζ, σα να συντίθενται κάπως τα κομμάτια του παζλ.

Στα παραπάνω, πρόσθεσε και την ανάγκη που προέκυψε σχετικά πρόσφατα να μην ξεχάσουμε την κουζίνα της μαμάς, η οποία βέβαια χρειάζεται μία ανανέωση, το twist που συνηθίζουν να λένε μερικοί. Παστίτσιο εναλλακτικό, μπασταρδεμένα γιουβαρλάκια, πειραγμένη φακή και άλλα τέτοια παρόμοια αν τα ανάγεις στην εξωτερική εμφάνιση, ε τότε το τατουάζ είναι τα ορφανά γεμιστά με κινόα του 2016.. Αρκεί να είναι και όσο νόστιμα δείχνουν, όχι απλά όμορφα. Just sayin'.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.