Πόσο προσβλητική είναι η διαφήμιση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας;

Κυριακή, 5 Ιούνιος, 2016 14:45 μμ
Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας αποφάσισε να ξεφύγει από τα τετριμμένα διαφημιστικά και να φτιάξει ένα σποτάκι που προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις. Ένθεν κείθεν.
Από τον Στέργιο Πουλερέ
Πόσο προσβλητική είναι η διαφήμιση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας;

Το σημαντικότερο πράγμα για να κρίνεις μία πράξη είναι να γνωρίζεις τα κίνητρα της, τι θέλει να πετύχει, τι χάνει και τι παίρνει. Γι΄αυτό η διαφήμιση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας γύρω από την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη στις 14 Ιουνίου δεν χρειάζεται να κριθεί με κορώνες και εκφραστικές εξάρσεις. Απλώς έχει αρκετό ενδιαφέρον να δούμε λίγο τα πιθανά κίνητρα γύρω από το πως στήθηκε, αλλά και την στάση του παραλήπτη.

Ένας πυροσβέστης που σώζει μια γάτα από τη φωτιά, ένας ναυαγοσώστης που κάνει όλες τις ωραίες κοπέλες στην παραλία να σηκωθούν από την ξαπλώστρα για να τον δουν να δίνει το φιλί της ζωής σε μία άλλη και ένας γιατρός με δύο πληθωρικές νοσοκόμες που έχουν ανοιχτό το πάνω κουμπί της στολής τους, οι οποίοι τρέχουν να επαναφέρουν στη ζωή έναν μεσήλικα είναι το σκηνικό της διαφήμσης. Τρεις διαφορετικές καταστάσεις με το μήνυμα του ΕΚΕΑ να είναι σαφές: δεν χρειάζεται να είσαι τόσο ηρωικός για να σώσεις ζωές, αρκεί μια ηρωική πράξη όπως αυτή του να γίνεις εθελοντής αιμοδότης. Αρκεί η πράξη της αιμοδοσίας για να είσαι σπουδαίος ήρωας.

Οι απόψεις που ακούστηκαν πέρασαν από όλο το φάσμα. Άλλοι θεώρησαν την διαφήμιση ως αυτοσαρκαστική προς τον Ελληνάρα και τα στερεότυπα του και θα τον παρακινήσει να δώσει αίμα, άλλοι είπαν ότι αποδείχτηκε εύστοχη και είναι καλό που ξέφυγε από τις ξύλινες καταστάσεις παλιότερων διαφημίσεων, άλλοι ότι τους περνάει αδιάφορη και άλλοι ότι έχει έναν σεξισμό και είναι τόσο στερεοτυπική που καταντά προσβλητική.

Ξέρετε ποια είναι η κοινή συνισταμένη σε κάθε άποψη από τις παραπάνω; Ότι δείχνει κάτι που είναι προσβλητικό για τον κάθε παραλήπτη. Αν θέλουμε να παρακινηθούμε με καυτές νοσοκόμες για να πάμε να δώσουμε αίμα είναι μια άσχημη αποτύπωση του Έλληνα ή εν Ελλάδι θεατή. Αν χρειάζεται κάτι παραπάνω από τα τελευταία 25 δεύτερα για να κάνουμε μια τόσο απλή, τόσο ανώδυνη και ταυτόχρονα τόσο ζωτική κίνηση τότε αυτό δεν μας περιποίει και ιδιαίτερη τιμή. Αν πρέπει το ΕΚΕΑ να καταφύγει σε τέτοιες πρακτικές για να εισακουστεί τότε πρέπει ο κάθε ένας από εμάς να αισθάνεται προσβεβλημένος. Ακόμα κι αν είναι αιμοδότης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.