Το τσαμπατζιλίκι της ελληνικής σόουμπιζ

Τετάρτη, 1 Ιούνιος, 2016 13:50 μμ
Υπάρχει ένα γνωμικό που λέει ότι θα βρεις πολλούς φτωχούς κιμπάρηδες και πολλούς έχοντες να ζουν με το τσαμπατζιλίκι. Η μισή σόουμπιζ σα να λέμε.
Το τσαμπατζιλίκι της ελληνικής σόουμπιζ

Η είδηση που έδωσε ο Χάρης Σιανίδης μέσα από τη συνέντευξη του στο Πρωινό του ΑΝΤ1 για την παρουσιάστρια που είχε πάει στο Estate για να δει το Ρουβά και ζητούσε να κάτσει πρώτο τραπέζι πίστα, να της φέρουν τα καλύτερα και φυσικά να μην πληρώσει ούτε ευρώ, δεν είναι καμία έκπληξη. Το τσαμπατζιλίκι είναι μια πολύ γνωστή επιστήμη στα άτομα που κατοικούν γύρω από την τηλεόραση και την σόουμπιζ γενικότερα.

Είναι το κατάλοιπο της χαμένης πλουτοκρατίας. Τις εποχές που νομίζαμε ότι είχαμε λεφτά, αυτά τα άτομα είχαν συνηθίσει να τους ανοίγουν τα πόδια σε κάθε μαγαζί και να τους δίνουν την καλύτερη περιποίηση και μάλιστα εις βάρος αυτών που είχαν πάει στο εκάστοτε μέρος για να αφήσουν λεφτά. Η αξιοπρέπεια είναι μια έννοια που θες δεν θες, θα την μειώνεις σταδιακά όσο βρίσκεσαι στο τηλεοπτικό τοπίο που είναι και το βασικότερο ατού για τους περισσότερους ώστε να απαιτούν να τη βγάλουν στο τσάμπα.

Επειδή τα άτομα που μένουν στην τηλεόραση γιατί το αξίζουν είναι λίγα, και η υπόλοιπη στελέχωση γίνεται με τα «δόντια» και με άτομα που προσπαθούν να κρατηθούν με νύχια και με δόντια, το πιο λογικό απότοκο είναι να μπαίνει η αξιοπρέπεια σε δεύτερη θέση. Τι κι αν παίρνεις μια χαρά μηνιάτικο; Τι κι αν μπορείς να κεράσεις εσύ φίλους που δεν έχουν λεφτά; Δεν το δέχεσαι να πληρώσεις όπου κι αν πας. Θεωρείς το όνομα και το πρόσωπο σου ένα κινούμενο brand και ότι δημιουργείς μόδα εκείνη τη στιγμή. Η κομπορρημοσύνη σου σε κάνει να πιστεύεις ότι η παρουσία σου σε ένα μαγαζί θα φέρει άλλα πόσα άτομα, άρα στην ουσία είσαι ένα pr του καταστήματος. Ε, δε γίνεται να σε βάλουν να πληρώσεις.

Το πρόβλημα πάντα δεν είναι σε αυτούς που ζητούν, αλλά σε αυτούς που δίνουν. Θα πάει για παράδειγμα μια γνωστή παρουσιάστρια σε ένα κατάστημα ρούχων και θα έχει ως δεδομένο ότι θα της τα βάλουν και σε συσκευασία δώρου. Δεν έχει σημασία που παίρνει 600.000 το χρόνο. Αυτά τα κάνει μασούρι. Η λανθασμένη και εξοργιστική στάση είναι του καταστηματάρχη που υποκύπτει στον εκβιασμό του στυλ «θα πω τα χειρότερα για σένα» και χαρίζει. Ενώ ο άλλος που δεν θα σκεφτεί καν να μην πληρώσει, θα έχει μια τυπική ίσως και αδιάφορη εξυπηρέτηση.

Γι΄αυτό εμείς θα πάμε παραπέρα τον συλλογισμό του Γιώργου Λιάγκα. Δεν είναι ντροπή να ζητάς να σε κεράσουν. Είναι αναξιοπρεπές όταν το εισόδημα σου μπορεί να σου καλύψει πολλά παραπάνω.

Το τσαμπατζιλίκι της ελληνικής σόουμπιζ δεν θα σταματήσει βέβαια. Γιατί πάντα θα υπάρχουν μαγαζάτορες που θα συντηρούν αυτή την κατάσταση και θα μεγαλώνουν τον εγωισμό του κάθε ψώνιου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.