Truth: Γίνεται κακή ταινία με την Cate Blanchett; ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ!

Κυριακή, 29 Μάιος, 2016 12:55 μμ
Λίγο καιρό μετά το Spotlight, άλλη μια ιστορία δημοσιογραφίας έρχεται στο κινηματογραφικό πανί. Το Truth όμως δεν έπεισε τους κριτικούς. Γιατί όμως;
Από τον Στέργιο Πουλερέ
Truth: Γίνεται κακή ταινία με την Cate Blanchett; ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ!

Πριν από μερικούς μήνες η ταινία Spotlight είχε συναρπάσσει κοινό και κριτικούς με την απόδοση μιας αληθινής ιστορίας, μιας ιστορίας δημοσιογραφίας, βγαλμένη από τις πιο ωραίες εποχές του επαγγέλματος. Τότε που έκανες ρεπορτάζ για το θέμα και όχι ρεπορτάζ γι΄αυτόν που έβγαλε το θέμα. Λίγο καιρό αργότερα ήρθε μια άλλη ιστορία από το ίδιο μετερίζι, η οποία για κάποιο λόγο δεν απέσπασε ούτε έναν καλό λόγο. Το Truth έχει αρκετές λακκούβες, αλλά μια ταινία με την Cate Blanchett μέσα, δε γίνεται να κάτω από το «μια χαρά είναι, ενδιαφέρουσα».

Οκ, δεν έχει τρομερές αφηγηματικές τεχνικές, δεν υπάρχει σαφής σκηνοθετική παρέμβαση, υπάρχουν και μερικά ζητήματα κίνησης και πλοκής... Όπα, σαν πολλά μου βγήκαν. Ναι, τελικά ο μόνος λόγος που δε γίνεται να μην σου αρέσει το Truth είναι η Cate. Α, και μια έννοια ταύτισης με το δημοσιογραφικό κομμάτι, αν τύχει να εμπλέκεσαι σε αυτό.

Βρισκόμαστε πίσω στο 2004, όταν η εκπομπή 60 Λεπτά, μία απόλυτα επιτυχημένη του δικτύου CBS, μια εκπομπή που έδειξε ότι μπορούν και οι ειδήσεις να φέρνουν λεφτά στα κανάλια, αποφασίζει να ασχοληθεί με ένα άκρως περίπλοκο θέμα. Η παραγωγός και αρχισυντάκτρια Mary Mapes είναι ένα αχώριστο δίδυμο με τον γερόλυκο παρουσιαστή Dan Rather. Η φωνή του ακούγεται μέσω αυτής.

Η Mary είναι αυτή που έχει φέρει στο φως την ιστορία βασανισμού κρατουμένων των ΗΠΑ στο Αμπού Γκράιμπ, κατά την διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ. Αυτή η ιστορία ενόχλησε σε μεγάλο βαθμό την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων και κυρίως των στρατιωτικών. Τώρα η Mary καλείται να διαχειριστεί ένα ζήτημα εσωτερικό, αλλά εξίσου σημαντικό. Όταν παίρνει ένα tip πως υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Πρόεδρος Bush δεν διετέλεσε την στρατιωτική του θητεία στο Βιετνάμ, αλλά μπήκε με μέσο στην Εθνοφρουρά του Τέξας, στην οποία έδωσε ελάχιστες φορές το παρών.

Ένας παλιός στρατιωτικός, που βρέθηκε μαζί με τον Bush, της δίνει έγγραφα που αποδεικνύουν την ιστορία. Η Mary στήνει μια δημοσιογραφική ομάδα, με την οποία ελέγχουν κάθε κενό που τους παρουσιάζεται στην διάρκεια της έρευνας τους. Γιατί συνέβη το ένα, πώς συνέβη το άλλο, τι ίσχυε τότε νομικά, θεσμικά, στρατιωτικά, τι σχέσεις είχε ο ένας με τον άλλον, τι θέση, ποια ήταν η επίδραση τους σε άλλα θέματα. Όλα αυτά πιάνουν μία πρόταση στο λόγο, αλλά μήνες δουλειάς και αναζήτησης. Εξ αρχής η Mapes κυνηγά το στόρι με ισχυρή πεποίθηση ότι ο Bush είναι ένοχος. Μπορεί να βασίζεται σε απόλυτα ισχυρές αποδείξεις, αλλά αυτό θα της γυρίσει μπούμερανγκ αργότερα.

Όταν η ιστορία βγαίνει, το εσωτερικό του CBS πανήγυριζει με το μεγάλο θέμα που μπορεί να γιγαντώσει το brand τους. Η πλευρά των θιγμένων, οι Ρεπουμπλικάνοι δηλαδή, ετοιμάζουν την αντεπίθεση τους. Βασιζόμενοι σε αληθοφανή επιχειρήματα, απορρίπτουν την εγκυρότητα και αλήθεια των εγγράφων. Από εκεί αρχίζει μια διαδικασία αποδόμησης ολόκληρου του δικτύου και κυρίως των δύο προσώπων: της Mary και του Dan. Ο δεύτερος είναι τόσα χρόνια στον χώρο, οπότε δεν ενοχλείται το στομάχι του. Η πρώτη όμως;

Η Mary δεν είναι απλώς μια δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια. Είναι μια γυναίκα που στο πρόσωπο του Dan βλέπει τον πατέρα που θα ήθελε, αφού ο κανονικός την χτυπούσε συνεχώς όταν ήταν μικρή. Και δεν πλήρωσε ποτέ γι΄αυτό. Τα κατάλοιπα αυτής της βίαιης μεταχείρισης εμφανίζονται σαν φαντάσματα μπροστά της. Τη στιγμή που διαβάζει τις κατάρες που της στέλνουν διαδικτυακά σε ένα φόρουμ διάφοροι, όταν ακούει τον πατέρα της να λέει στις ειδήσεις ότι η κόρη του σκηνοθέτησε αυτή την ψευδή παράσταση κατά του Bush, ακόμα κι όταν την κατηγορεί η γυναίκα του Bill Burkett ότι τον εκμεταλλεύτηκαν και ήθελαν να ρίξουν όλο το φταίξιμο πάνω του, γιατί τους παραπλάνησε για την πηγή των εγγράφων που τους έδωσε. Εκεί ένιωσε την μαύρη πλευρά που της δημιούργησε ο πατέρας της.

Το Truth ξεκινάει με δεδομένο ότι η Mary Mapes είναι το άτομο που πρέπει να εστιάσει ο αναγνώστης, αλλά δεν το πετυχαίνει. Ο James Vanderbilt άφησε τον Redford να είναι ωσεί παρών μέχρι τις 3-4 τελευταίες σεκάνς, στήριξε την Blanchett μόνο με τον Dennis Quaid που ήταν πολύ καλός σε μια κατάσταση παγοθραύστη, αυτού δηλαδή που έπαιρνε κάθε στραβή στο χαλαρό και χαλύβδωνε το στομάχι του με το χιούμορ και την ειρωνεία, για να μην πονέσει από τα χτυπήματα.

Ειδικά το τέλος, η σκηνή που ο Rather ανακοινώνει την απόσυρση του από την παρουσίαση, είναι τόσο ξεκάρφωτο σε σχέση με την υπόλοιπη ταινία, γιατί σου δίνει την αίσθηση ότι εν τέλει δεν βλέπαμε το Truth από την οπτική ματιά της αληθινής Mary Mapes, αλλά μια fictional κατάσταση ομαδικής στόχευσης. Ο Dan είναι μεν ένα ευχάριστο καθρέφτισμα του ψυχισμού της Mapes, όμως το φινάλε έπρεπε να ήταν πάνω της κι όχι μόνο με το να την βλέπουμε να κλαίει από συγκίνηση.

Το απαύγασμα από το Truth είναι ότι με την Cate Blanchett στο ζύγι γίνεται άλλη ταινία, παραπάνω από υποφερτή που είναι χωρίς αυτή, και ότι όλοι αυτοί οι μηχανισμοί που κλυδωνίζονται και αντιδρούν μπροστά στην Αλήθεια δείχνουν το πόσο καλό έκανε κάποτε στην κοινωνία η δημοσιογραφική έρευνα, η ερευνητική δημοσιογραφία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.