Η ανάδυση μιας σελέμπριτι κουλτούρας χωρίς ιδιότητα

Παρασκευή, 20 Μάιος, 2016 16:44 μμ
Όταν ζεις σε μια χώρα που ό,τι δηλώσεις είσαι, δεν είναι και πολύ παράξενο αυτό που συμβαίνει με την σελέμπριτι κουλτούρα και τα πρόσωπα της
Από τον Στέργιο Πουλερέ
Η ανάδυση μιας σελέμπριτι κουλτούρας χωρίς ιδιότητα

Πενία τέχνας κατεργάζεται και στη σημερινή εποχή τα μέσα για να βρεις την τέχνη σου είναι πολλά και σου το κάνουν πιο εύκολο. Απλώς όταν λέμε τέχνη, δεν εννοούμε την ορισμένη έννοια του όρου, ούτε έστω μια σχετικά διευρυμένη έννοια. Μιλάμε για την δεύτερη σημασία της λέξης, μία τεχνική που σε κρατάει μέσα στο παιχνίδι. Και τα άτομα που βρίσκονται στην σελέμπριτι κουλτούρα ζουν με αυτό στο μυαλό τους. Να μείνουν μες στο παιχνίδι.

Είναι σαν ένα παιχνίδι πόκερ. Όσο κάθεσαι στο τραπέζι ξέρεις ότι οι πιθανότητες να τα σηκώσεις όλα είναι ίδιες με αυτούς που έχουν τις περισσότερες μάρκες. Ακόμα κι αν παίζεις μα δανεικά. Έτσι αισθάνονται και οι Έλληνες που θέλουν να διαβαίνουν τις αίθουσες της σόουμπιζ. Το μόνο που μετράει είναι να συνεχίσουν να βρίσκονται μέσα στον κύκλο κι ας μην έχουν απτά επιχειρήματα για να δικαιολογήσουν την παρουσία τους σε αυτή.

Σε αυτή την 6ετία της κρίσης που η μεγάλη πηγή εσόδων, τα ελληνικά σίριαλ δηλαδή, έχουν λιγοστέψει τόσο πολύ και το ποντάρισμα σε αυτά είναι για τα κανάλια λες και τους λένε να βουτήξουν σε μια πισίνα με 10 καρχαρίες ατάιστους, οι ηθοποιοί που ζούσαν πάνω στην εικόνα τους βρήκαν άλλο τρόπο να παραμένουν πρότυπα για τους απλούς «θνητούς».

Σε αυτή την 6ετία που τα μπουζούκια έγιναν 2 βάρδιες την εβδομάδα και με λιγότερο μεροκάματο, που οι δίσκοι δεν υπάρχουν πια και που τα Cd γίνονται χρυσά μόνο αν τα δίνει κυριακάτικη εφημερίδα, οι νεότεροι τραγουδιστές στο χώρο βρήκαν άλλο τρόπο να κάνουν την παρουσία τους αναγκαία για κάποιους.

Η απάντηση είναι τόσο προφανής, προαιώνια, αλλά με νέα εργαλεία και νέα εμφάνιση. Οι δημόσιες σχέσεις είναι το παν. Κι αυτές σήμερα περνάνε από το Twitter, το Facebook και κυρίως το Instagram. Το να πάρει like πενταψήφιου αριθμού μια φωτογραφία της εκάστοτε Kim Kardashian που για την Ελλάδα λέγεται Σούλα Παπαδοπούλου, είναι highlight στο βιογραφικό. Πιο σημαντικό κι από το να συμμετέχεις σε μια παράσταση που την αποθεώνουν οι κριτικοί και το κοινό.

Το να έχεις ένα βαρβάτο δοντάκι σε κάποιο κανάλι ή σε κάποιο χώρο ήταν πάντα μέρος της παρτίδας. Αλλά τώρα οι άνθρωποι που λένε ότι είναι κάτι, αλλά δεν δικαιολογούν με τίποτα αυτή την ιδιότητα που τοποθετούν στο μπλοκάκι τους, ξέρουν ότι μπορούν να το πετύχουν και χωρίς νταβά.

Η ανάδυση αυτής της σελέμπριτι κουλτούρας και η παγίωση της μέχρι νεωτέρας έχει όμως μια διαφορά σε σχέση με παλαιότερα. Το κοινό δεν είναι ίδιο, δεν έχει τα ίδια μυαλά. Ο δέκτης δεν είναι πια ένας αφελής τηλεθεατής ή θαμώνας. Είναι αυτός που ψάχνει μόνος του την είδηση. Άρα αυτό που πλασάρει αυτή η σελέμπριτι κοινότητα καταναλώνεται μόνο μεταξύ κατεργαραίων και γίνεται αποδεκτή με αποδομητικό χαρακτήρα στην πλατιά μάζα.

Τα στοιχεία της κοινότητας αυτής είναι παρόμοια σε κάθε μέλος. Αναρτούν σαχλά τσιτάτα στο Instagram, στιγμές τους από το γυμναστήριο, το παίζουν πολυπράγμονες με το να δημιουργούν κοσμήματα ή να σχεδιάζουν ρούχα, στέλνουν ευχαριστώ για τα 100.000 follows, μοιράζονται την διατροφή τους, δείχνουν λίγο από οπίσθια και στήθος και προσπαθούν γενικά να χτίσουν πολλές γέφυρες με το κοινό, ώστε όταν γκρεμίζεται η μία, να έχουν τις υπόλοιπες. Και το κλίμα είναι πάντα «περνάμε απίστευτα στα καμαρίνια, αυτό βγαίνει στο γυαλί ή τη σκηνή και γι΄αυτό σαρώνουμε».

Το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο. Είναι άτομα άνευ ιδιότητας και άνευ ουσίας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.