Fathers and Daughters: Θα υποκλιθείς ξανά στον Russell Crowe

Πέμπτη, 19 Μάιος, 2016 14:29 μμ
Έχουμε βρεθεί πολλές φορές στη θέση να του βγάλουμε το καπέλο. Ο Russell Crowe μας αναγκάζει άλλη μια φορά στο Fathers and Daughters.
Από τον Στέργιο Πουλερέ
Fathers and Daughters: Θα υποκλιθείς ξανά στον Russell Crowe

Η σκηνοθετική δουλειά είναι τόσο πολύπλευρη που όσο κι αν επιχειρήσουμε να την φανταστούμε, πάντα θα ξεχνάμε κάτι. Μέσα σε αυτόν τον φόρτο, το πρώτο μέλημα είναι σαφώς η καθοδήγηση των ηθοποιών. Αυτό από μόνο του είναι μια κατάσταση που πρέπει να είσαι παραπάνω από απόλυτα αφοσιωμένος, γιατί δεν λειτουργείς μόνο για την δική σου καλή εικόνα, αλλά και για του καστ. Όταν όμως έχεις την τύχη να πρωταγωνιστεί στην ταινία σου ο Russell Crowe, τότε είσαι με ένα βάρος λιγότερο. Στο Fathers and Daughters, ο Gabrielle Muccino έχει αυτή την τύχη.

Αν παρακολουθείς την πορεία του αραιά και που δεν θα καταλάβεις το πόσο σωστές επιλογές έχει κάνει σε αυτά τα χρόνια που ακολούθησαν το Μονομάχο, ο Russell Crowe. Σίγουρα θα βρεις και λάθη όπως το Noah. Όχι λάθη, αλλά επιλογές που δεν πήγαν όπως θα ήθελε. Αλλά δε μπορείς να μην δεις ότι για κάθε Noah υπάρχουν το Water Diviner και το The Next Three Days ή το Good Year. Ή το Fathers and Dauthers του Gabrielle Muccino που κυκλοφορεί σήμερα στις αίθουσες.

Ο Muccino είναι ένας σκηνοθέτης που αρέσκεται να ρίχνει το σκηνοθετικό του μικροσκόπιο στην πατρική φιγούρα όπως στο Pursuit of Happiness ή το 4 Single Fathers. Έτσι κι εδώ.

Ο Jake Davis είναι ένας γνωστός συγγραφέας που θα δει τον κόσμο του να καταρρέει, αλλά θα σταθεί στα πόδια του με συγκεκριμένο χρονικό όριο ζωής. Ένας τσακωμός με τη σύζυγο του την ώρα που οδηγάει και με την κόρη του Katie στο πίσω κάθισμα, θα οδηγήσει σε ένα σοκαριστικό τροχαίο, που θα σκοτώσει τη μάνα. Ο ίδιος θα επιζήσει, όπως το μετα-ατυχηματικό κατάλοιπο είναι τόσο βαθύ, τόσο ισχυρό που δεν θα μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του. Δεν εννοώ με την προφανή έννοια ότι ο θάνατος της γυναίκας σου, με την οποία έχετε κι ένα παιδί, σου ρίχνει χαρακιές στην ψυχή. Αλλά και με την έννοια ότι ο άντρας είναι ο όροφος πάνω στα θεμέλια. Και τα θεμέλια είναι πάντα η γυναίκα.

Ο Jake περνάει μια ισχυρή ψυχολογική ανισορροπία, που οδηγεί σε ψυχολογικά παραληρήματα. Γι΄αυτό αναγκάζεται να κλειστεί για 8 μήνες σε μια κλινική και να ακολουθήσει θεραπεία. Η κόρη του θα ζει για αυτό το διάστημα με την αδερφή της γυναίκας του, τον πλούσιο άντρα της και τα δύο παιδιά της. Όταν ο Jake επιστρέψει για να την πάρει, ο δεσμός τους θα είναι σα να μην κόπηκε ποτέ. Μόνο που τώρα μπαίνουν στη μέση εμπόδια. Η θεία Elisabeth (Diane Kruger) και ο θείος William (Bruce Greenwood), θεωρούν υπεύθυνο για το θάνατο της Carolyn τον Jake και του ζητούν να υιοθετήσουν την Katie, χωρίς να του στερήσουν το δικαίωμα να τη βλέπει.

Από εκείνο το σημείο και μετά, ο Jake θα αρχίσει έναν μοναχικό αγώνα για να μπορέσει να δώσει ο ίδιος στην κόρη του όσα θέλει για να είναι καλή η ζωή της. Από το οικονομικό aspect μέχρι το συναισθηματικό. Έχοντας δώσει όλα του τα λεφτά στην θεραπεία, θα ξεκινήσει να γράφει σαν τρελός για να βγει ένα best seller βιβλίο. Η πρώτη προσπάθεια συνοδεύεται από κατραπακιά και σκληρές κριτικές. Κριτικές που στην δική του ψυχολογική κατάσταση, αυτή που του επιτάσσει να σταθεί δυνατός για να κρατήσει κοντά του την κόρη του, είναι μοιραίες.

Όλο αυτό είναι το ιστορικό παρελθόν της ταινίας. Το παρόν είναι η ζωή της Katie μετά από 27 χρόνια. Μια ζωή που είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με τον πατέρα της, ώστε η ερωτική της ζωή κινείται στο εφήμερο και το «ξεμπέρδεμα». Κάνει σεξ με άντρες για πλάκα, τους τελειώνει μετά από ένα βράδυ, δεν κάνει προσπάθεια να συγκρατήσει τα ονόματα τους. Είναι φανερό ότι η ζωή της δεν έχει κανένα συναισθηματικό στήριγμα και ότι η απώλεια του πατέρα της την άφησε να πέφτει διαρκώς σε ένα κενό, που δεν σταματάει ποτέ σε έδαφος. Ώσπου εμφανίζεται ένα κοριτσάκι στην δουλειά της ως κοινωνική λειτουργός με την ιδιότητα της ψυχολόγου, που της γεννά πολύ ήρεμα και αργά την επιθυμία να θέλει έναν άνθρωπο στη ζωή της. Το κοριτσάκι θα λειτουργήσει ως προθάλαμος για τον Cameron (Aaron Paul), έναν άντρα που θα είναι τόσο διαφορετικός στα μάτια της σε σχέση με κάθε άλλον. Όμως η Katie (Amanda Seyfried) μαθημένη στο να μην παλεύει για να κρατήσει, θα νιώσει εντελώς έξω από τα νερά της. Αρκεί μόνο μια λέξη. Λέξη μικρή, αλλά τόσο τρομακτική. Σαγαπώ. Ενωμένο. Δεν μπορεί ποτέ να βρει ιδανική λεκτική απεικόνιση. Και γι΄αυτό τρομάζεις. Γιατί δεν μπορείς να το μετρήσεις.

O Gabrielle Muccino προσπαθεί να αναδείξει ορισμένες οπτικές της πατρογονικής υπόστασης, όπως την αίσθηση της αυτάρκειας και αυτονομίας που θέλεις να δίνεις στους γύρω σου. Είσαι το αρσενικό και ο ρόλος σου είναι να παρέχεις την ασφάλεια στο σπίτι, την τροφή. Αυτά μοιάζουν πολύ αρχέγονα, αλλά είναι ορμέμφυτα που ζουν αιώνια στον άντρα. Δεν είναι ζήτημα υπεροχής έναντι της γυναίκας. Είναι απλώς οι διαφορετικές υποχρεώσεις, τις οποίες θέτει ο καθένας ατομικά για τον εαυτό του.

Ο Russell Crowe λειτουργεί αριστοτεχνικά στις κρίσεις και τα παραληρήματα που παθαίνει ο Jake Davies, ιδίως στη σκηνή που ξυπνάει και πέφτει από το κρεβάτι με σπασμούς και στο βιβλιοπωλείο που προσπαθεί να κατευνάσει τη νευρική συμπεριφορά του χεριού είναι φοβερός. Καθώς υπογράφει στα βιβλία των αναγνωστών, το χέρι δεν υπακούει. Ο Crowe κοιτάζει πάντα στο βιβλίο, θέλοντας να δώσει στον εαυτό του την ψευδαίσθηση ότι δεν τον βλέπει κανείς, ότι στέκεται απέναντι σε αυτό και το μάχεται. Είναι αυτός και το χέρι του.

Ο Aaron Paul συνεπικουρεί τον Crowe, αφού στην ουσία καλείται να γίνει μια νεότερη έκδοση του Jake Davies, ένα οιδιπόδειο είδωλο από την πλευρά του πατέρα και μεταβαίνει με ιδιαίτερο και υποδόριο τρόπο από την διάθεση να παλέψει για την σχέση με την Katie, στην παράδοση που τον αδειάζει τόσο, ώστε να σβήσει το ατόπημα της και να αγκαλιάσει την αδυναμία της ξανά.

Η Amanda Seyfried είναι μεν ισορροπημένη και προσεκτική στις απαιτήσεις του ρόλου της, αλλά χάνει με κάποιο τρόπο από το συνολικό της περφόρμανς, ίσως και λόγο του υπερβατικού ρόλου της, της τόσο έωλης προσωπικότητας που καλείται να γίνει.

Το Fathers and Daughters είναι μια ελεγειακή, σκληρά συναισθηματική ταινία που επαναφέρει στο προσκήνιο ιδεολογικοβιολογικές συμπεριφορές που απαντώνται σε κάθε άνθρωπο. Συμπεριφορές που λειτουργούν σαν διαπιστώσεις. Διαπιστώσεις που μοιάζουν χαζές όταν τις λες φωναχτά, γιατί τις έχουν πει τόσοι και τόσοι πριν από εσένα, αλλά τόσο λυτρωτικές όταν ακούγονται μέσα του. Το Fathers and Daughters είναι οικουμενικά ατομικό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.