Show Me A Hero: Ο Oscar Isaac σε ρόλο Τσίπρα, με ηθικό διακύβευμα

Δευτέρα, 9 Μάιος, 2016 17:50 μμ
Το Show Me A Hero είναι οι δύο τοίχοι που περικλείουν την πολιτική. Ο Νόμος και η Δημοκρατία. Πεδία με κοινά αλλά και ξέχωρα σημεία.
Από τον Στέργιο Πουλερέ
Show Me A Hero: Ο Oscar Isaac σε ρόλο Τσίπρα, με ηθικό διακύβευμα

Τι συμβαίνει όταν έχεις στα χέρια σου ένα τόσο επίκαιρο ζήτημα και έναν ηθοποιό που είναι από τα μεγαλύτερα ταλέντα του Hollywood; Φτιάχνεις το Show Me A Hero. Μπορεί το HBO που έδωσε το πράσινο φως στη σειρά για να βγει στον αέρα, να μην έχει αποφασίσει αν θα πάει και σε δεύτερη σεζόν, αλλά το Show Me A Hero είναι μια σειρά που σε τοποθετεί στο μάτι του κυκλώνα της πολιτικής, της πολιτικής βούλησης και των εμποδίων που έχεις να αντιμετωπίσεις.

Πρόκειται για ένα μπαλάντσο ανάμεσα στο Νόμο και το Λαό. Στο αριστερό χέρι του πολιτικού βρίσκεται η συμφωνία των κοινωνιών και στο δεξί η διαφωνία των μαζών. Βρισκόμαστε στο Γιόνκερς, έναν από τους μεγάλους δήμους της Νέας Υόρκης, όπου ο δήμαρχος Angelo Martinelli (Jim Belushi) βρίσκεται στο φινάλε της θητείας του και προσβλέπει σε επανεκλογή. Υπάρχει όμως ένα ζήτημα-αγκάθι για την πολιτική του ανέλιξη. Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει ζητήσει από το δημοτικό συμβούλιο να εκπονήσει ένα πλάνο δημιουργίας εργατικών κατοικιών για να μείνουν οι μαύροι πολίτες της πόλης, που ζουν ξέχωρα και σε δικά τους γκέτο.

Ο νεαρός Nick Wasicsko (Oscar Isaac), μέλος του επταμελούς συμβουλίου, βρίσκει την ευκαιρία του να λάμψει και πατώντας πάνω στο ζήτημα της στέγασης κατεβαίνει για υποψήφιος, με την δυναμική του να ανεβαίνει ραγδαία. Πετυχαίνει να εκλεγεί και κάπου εδώ τελειώνουν οι σαμπάνιες και αρχίζουν τα γιουχαΐσματα. Η αρχική του αντίσταση στην δικαστική απόφαση θα καμφθεί μετά την αποτυχημένη εκδίκαση της έφεσης και το Γιόνκερς είναι υποχρεωμένο να προτείνει σημεία εγκατάστασης των εργατικών κατοικιών, ειδάλλως θα πληρώνει καθημερινό πρόστιμο, που θα διπλασιάζεται, μέχρι να αλλάξει την στάση του ή μέχρι να χρεωκοπήσει. Το αυτό ισχύει και για τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους.

Ο χρόνος μεταπηδά πολύ γρήγορα στο μέλλον, όμως οι καταστάσεις είναι λες και επαναλαμβάνονται καθημερινά. Ο κόσμος του Γιόνκερς αντιδρά, γίνεται λεκτικά βίαιος και κανείς δεν ξέρει αν μπορεί να γίνει και σωματικά βίαιος. Ο Nick βλέπει ότι οι υποσχέσεις του δεν ήταν εφικτές και αναγκάζεται να αλλάξει τροπάριο. Σας θυμίζει κάτι;

Είναι ρόλος Αλέξη Τσίπρα, μόνο που εδώ μιλάμε για ένα διαφορετικό διακύβευμα. Ένα ηθικό αξίωμα. Θα υπακούσεις στην ισότητα και τη δικαιοσύνη ή θα υπακούσεις στην δημοκρατία; Πού αρχίζει η τελευταία και αρχίζουν οι πρώτες και πού συμβαίνει το ανάστροφο; Ο Νόμος έχει αποφανθή. Ο Λαός το ίδιο. Στην πρώτη επιλογή τελειώνει η πολιτική σου καριέρα, τουλάχιστον για την επόμενη τετραετία. Στην δεύτερη διαλύεται μια πόλη και ο ίδιος κόσμος που σε παρότρυνε να την πάρεις, τώρα θα σε κατηγορεί. Γιατί έτσι είναι οι κανόνες. Στην μία απόφαση απλώς ικανοποιείς το λαϊκό αίτημα, στην άλλη είσαι ο απατεώνας.

Υπάρχει μια μεγάλη αξία που στέκεται ανάμεσα σε όλα: η φυλετική ισότητα, η κατάργηση της προκατάληψης και των στερεοτύπων, η καταστρατήγηση του ρατσισμού. Και στον αντίποδα η προστασία της ζωής όπως την έχεις μάθει ως τώρα.

Ο David Simon και ο William Forzi προσαρμόζουν το σενάριο του Show Me A Hero, μιας ιδέας από το ομώνυμο βιβλίο της Lisa Belkin, και δημιουργούν μια αναπαράσταση που εφάπτεται της πραγματικότητας. Ο Oscar Isaac εναποθέτει το μεγάλο του ταλέντο στον ήρωα Nick Wasicsko με όλη τη δίψα και την πεποίθηση για σωστές αποφάσεις, οι οποίες συνάδουν και με την προσωπική δόξα, που διακρίνουν έναν νεοσύλλεκτο στο ρινγκ μποξ της πολιτικής και την ήσσονος μεγέθους απογοήτευση, που φέρνει η μοναξιά στον αγώνα. Γιατί ο κόσμος δεν είναι μαζί σου, αλλά είσαι το εργαλείο του. Ο κόσμος θέλει την αλλαγή, αλλά όχι να αλλάξει ο ίδιος και επ΄ουδενί να ηγηθεί αυτής.

Στο παραπέτασμα υπάρχει και η στυγνή σκιά του πατέρα σου που σε κοιτούσε επιβλητικά και σκληρά, θεωρώντας ότι είσαι πολύ soft για να αντέξεις. Μαζί με τον Isaac, βλέπουμε τον Jon Bernthal (μετέπειτα Punisher) ως έναν αδέκαστο, αλλά και εξωτερικό παρατηρητή που ωθεί την απόφαση του δικαστηρίου, την Winona Ryder να κάνει μια δημοτική σύμβουλο που προσπαθεί να διαφυλάξει τους ψηφοφόρους της και τίθεται εκτός και τον Alfred Molina δίκην λαϊκιστή «επαναστάτη» Henry Spallone που κάνει ηρωισμούς στην πλάτη άλλου και κοροϊδεύει το εκλογικό σώμα.

Το Show Me A Hero είναι η επιδαψιλευμένη εξήγηση της πολιτικής διαδρομής.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.