Louder Than Bombs: Εκκωφαντικός αχός ή εκκωφαντική σιγή;

Σάββατο, 7 Μάιος, 2016 12:42 μμ
Μετά από μία βόμβα, η ακοή μπορεί να πάρει δύο δρόμους: να σπάσει από τα υψηλά ντεσιμπέλ ή να νιώσει σπασμένη από τη σιγή. Louder Than Bombs.
Από τον Στέργιο Πουλερέ
Louder Than Bombs: Εκκωφαντικός αχός ή εκκωφαντική σιγή;

Ένα πολεμικό πεδίο, ένα μέρος όπου το έδαφος σπαράζει και ραγίζει από τα πτώματα και τα βλήματα που σκάνε πάνω του, φέρνει σε εναγκαλισμό και συνακολουθία δύο αντίθετες καταστάσεις. Είναι οι στιγμές που φεύγουν απανωτά οι βόμβες, οι σφαίρες και ο θόρυβος εγκολπώνεται στο αυτί σου, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι ότι θα κουφαθείς και είναι το μετά. Εκεί επικρατεί η απόλυτη σιωπή. Ακόμα και το κλάμα το βουβαίνει η φύση. Τότε νιώθεις ότι είσαι ήδη κουφός. Το Louder Than Bombs παίζει μεταξύ αυτών των δύο, αλλά η μπίλια κάθεται αλλού. Στους Smiths.

Δεν ξέρω αν ο  Joachim Trier είχε στο μυαλό του τον Morissey και την παρέα του, αλλά το Louder Than Bombs δεν μου μοιάζει και τόσο τυχαία επιλογή στο τέλος της ταινίας. Τόσο λόγω της ισορροπίας μεταξύ των δύο παραπάνω καταστάσεων, όσο και γιατί το ομώνυμο άλμπουμ μιας τρομερής μπάντας βρίσκει πολλές αναφορές μέσα στο έργο. Όχι λεκτικά, αλλά σε επίπεδο καταστάσεων.

Η Isabelle Reed είναι μια πολυβραβευμένη πολεμική ανταποκρίτρια που έχει περάσει μεγάλο μέρος της ζωής της να στέκεται πάνω από πτώματα, να παίρνει άδεια από ανθρώπους για να τα φωτογραφίσει, να ρωτάει τους ίδιους τους συγγενείς, τους γονείς παιδιών αν μπορεί να τα φωτογραφίσει. Και τώρα... Τώρα είναι η ίδια ένα πτώμα.

Panic. Πανικός. Τραγούδι στο άλμπουμ των Smiths και το ξεκίνημα της ταινίας. Εκεί ο Jonah (Jesse Eisenberg) έχει τον ευχάριστο πανικό της γέννησης του γιου του και καθώς τρέχει να φέρει φαγητό στη γυναίκα του, μένει αποσβολωμένος στο ασανσέρ. Έχει τέτοιο πανικό που όταν βρίσκει κλειστό το κυλικείο, δεν ρωτάει κανέναν αν μπορεί να βρει φαγητό κάπου κοντά. Μια φορά προσπαθεί, αλλά εγκαταλείπει γρήγορα. Πανικός και όταν συναντά τον πρώτου του έρωτα στο κολλέγιο. Η Erin είναι στο ίδιο νοσοκομείο. Για τη μαμά της που πεθαίνει. Εκείνη για έναν θάνατο, αυτός για μια γέννηση. Ποιος όμως νιώθει πιο ζωντανός; Μάλλον η Erin.

Εδώ έρχεται το Heaven Knows I'M Miserable Now. Ο Jonah κρατάει μαζί με τον πατέρα του ένα μυστικό. Ένα μυστικό που αφορά τη μάνα του. Και γυρνάμε στο παρελθόν. Η Isabelle (Isabelle Huppert) δίνει μια συνέντευξη, όπου μιλάει για τα νεκρά τοπία που έζησε. Μετά το παρόν επανέρχεται. Ο Gene Reed (Gabriel Byrne) προσπαθεί να διατηρήσει την ισορροπία στην ζωή του, καθώς ο μικρός γιος ο Conrad δεν έχει μπορέσει να κάνει κτήμα του τον θάνατο της μαμάς και με τον μεγάλο γιο να ζει σε άλλη περιοχή.

Ένα μεγάλο αφιέρωμα που ετοιμάζει ο δημοσιογράφος και φίλος της οικογένειας, ο Richard, για την Isabelle, θα φέρει στο φως την αλήθεια. Μια αλήθεια που την συγκάλυπταν για χρόνια ο Gene και ο Jonah. Τώρα ο πρώτος θα πρέπει να προλάβει το δημοσίευμα για να ενημερώσει τον Conrad.

These Things Take Time. Πώς να πεις σε κάποιον ότι η μάνα του δεν πέθανε σε αυτοκινητικό δυστύχημα, αλλά αυτοκτόνησε σε αυτοκινητικό δυστύχημα; Ιδίως όταν αυτός ο κάποιος σε αποφεύγει και ζει με την πόρτα του δωματίου του διαρκώς κλειστή. Αλλά και να την ανοίξεις, η ακοή του θα είναι πάλι κλειστή. Louder Than Bombs. Ο Conrad έχει συνεχώς ακουστικά και ακούει μουσική, ενώ η κοινωνική του ζωή στενεύει στην απλή διάβαση του από το σπίτι στο σχολείο και πίσω. Δεν ανταλλάσσει κουβέντα με κανέναν. Μόνο οι τρσιδιάστατοι χαρακτήρες των fighting games που παίζει.

Please Please Let Me Get What I Want φωνάζει κάθε μέλος της οικογένειας Reed. Ο Jonah κρατούσε για χρόνια την κατάρρευση του και δείχνει ότι το φορτίο της διατήρησης του μυστικού ήταν παραπάνω απ΄όσο μπορούσε να αντέξει. Ο Gene νιώθει ένοχος επειδή προχώρησε την ζωή του και μάλιστα με την καθηγήτρια του Conrad. Ο τελευταίος ζει σε μια εσώκλειστη μαγεία, αυτή που του επιτρέπει να σηκώνει αέρα στα μαλλιά της συμμαθήτριας που έχει ερωτευτεί. Όμως δεν έχουν ανταλλάξει ούτε κουβέντα. Όλοι τους θέλουν κάτι άλλο από αυτό που τους έφερε η μοίρα τους. Αυτός που είναι πιο κοντά στο να το αποκτήσει είναι ο Conrad. Γιατί εκείνος δεν γνωρίζει το μυστικό και γι΄αυτό δεν χρειάστηκε να γεννήσει και άλλα, ώστε να το καλύψουν. Η απόκρυψη της αλήθειας είναι μάνα ψεμμάτων και άλλων μυστικών.

Στο τέλος, η αποκάλυψη θα ρίξει σαν τούβλα του Jenga τον Jonah και τον Gene και θα αποδεσμεύσει από την εθελούσια «φυλάκιση» τον Conrad. This Night Has Opened My Eyes.

Ο Joachim Trier στήνει έναν χρόνο διαβλητό, οι συμφωνημένες έννοιες και προσλήψεις πάνε περίπατο, και η εμβύθιση στις αναμνήσεις είναι αυτόβουλη και συχνή. Οι αναμνήσεις ανήκουν μόνο στον Jonah και τον Gene. Ο Conrad έχει μόνο φαντασιώσεις και υποθετικές αναμνήσεις. Το Louder Than Bombs είναι η μετάβαση από τον ξέφρενο αχό του πολέμου που έζησε η Isabelle στην σιγή, στο φάσμα της αληθοφάνειας που ενώνει τους τρεις άντρες, οι οποίοι είναι εξ ορισμού οι πιο αδύναμοι κρίκοι. Αν πέθαινε ο πατέρας τα πράγματα θα ήταν αλλιώς. Αλλά ο θάνατος της μάνας διαλύει κάθε τι δεδομένο και για τους τρεις. Γίνονται ευάλωτοι. Η άγνοια του μικρού είναι η μεγαλύτερη ασπίδα.

Ο Jesse Eisenberg είναι εδώ και καιρό on fire και μετά τον Σωσία, το Night Moves και το περσινό The End of The Tour, δίνει άλλη μια ερμηνεία-απόδειξη του ταλέντου του και της «δεν πέφτω ποτέ κάτω από το 8» δυνατότητας/μενταλιτέ του. Η Isabelle Huppert γεννά από μέσα της το ρόλο της, έχει ένα πρόσωπο δοκιμασμένο σε όσα καλείται να υποστηρίξει και νιώθεις ότι είναι όντως μια άυλη παρουσία που κινεί νήματα. Ο Gabriel Byrne ενώνει στο βλέμμα και την κίνηση του την αδυναμία που φέρνει η απώλεια της γυναίκας-κολώνας και την εγγενή αδυναμία του άντρα να αποκτήσει έστω και υποτυπωδώς μια μητρική υπόσταση. Το ανάποδο γίνεται. Αυτό όχι.

Το Louder Than Bombs (η ελληνική απόδοση Ο Ήχος της Σιωπής, επιτείνει το παιχνίδισμα) είναι μια παραπάνω από ευρηματική απόδοση μιας οικογένειας που ενώνεται και σπάει πάνω στην κρυψίνοια και το αναγκαστικό της φανέρωσης, τόσο ώστε ακόμα και τα δύο-τρία μικρά ελαττώματα να μην σε απασχολούν ιδιαίτερα. Golden Lights.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.