Mon Roi: Άλλη μια απόδειξη ότι ο γαλλικός σινεμάς είναι κουκουρούκου

Δευτέρα, 25 Απρίλιος, 2016 14:10 μμ
Ο γαλλικός κινηματογράφος είχε κάποτε μια ωραία γοητεία. Τα τελευταία χρόνια αυτό δεν ισχύει. Με το Mon Roi θα το καταλάβεις για τα καλά.
Από τον Στέργιο Πουλερέ
Mon Roi: Άλλη μια απόδειξη ότι ο γαλλικός σινεμάς είναι κουκουρούκου

Το Mon Roi που κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους την Πέμπτη, μου δίνει την ευκαιρία να εκφράσω μια χρόνια απορία που έχω για το γαλλικό σινεμά. Αν επιχειρήσετε να απομονώσετε το σενάριο, τους διαλόγους δηλαδή (audio), από το σκηνοθετικό κομμάτι και το στήσιμο (video) θα δείτε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως συνάφεια μεταξύ των φράσεων. Ειδικά στην ταινία που σκηνοθετεί και συνυπογράφει το σενάριο η Maïwenn Le Besco (πρώην κυρία Luc Besson) το πράγμα χωλαίνει πολύ.

Το στόρι σε προδιαθέτει για κάτι πολύ καλό πάντως. Η Tony και ο Georgio είναι σαν δύο από τις αντίρροπες για τις οποίες μιλούσαν οι σωκρατικοί φιλόσοφοι. Η γνωριμία τους γίνεται σε ένα μπαρ και η πορεία της θα είναι σωρεία από τσουνάμι που διακόπτονται από μικρές στιγμές νηνεμίας. Η σχέση που ξεκινάνε κάνει άλματα συναισθημάτων και φτάνει πολύ γρήγορα στο σημείο που όλα είναι τόσο σοβαρά, που η ζωή σταματάει να σου δίνει περιθώρια αφέλειας και ωχαδερφισμού.

Ο Georgio της κάνει πρόταση γάμου, της ζητάει να κάνουν παιδί μαζί και σε εκείνο το σημείο η Tony αποδέχεται μια υπερφίαλα ζόρικη πραγματικότητα. Απέναντι της έχει έναν άνθρωπο που υποκύπτει διαρκώς στον αυθορμητισμό του και αυτό υποδηλώνει ότι δεν έχει ποτέ μια κατεύθυνση, η οποία στην χειρότερη να πηγαίνει λοξά ή ζιγκ ζαγκ, αλλά έστω προς τα μπρος. Μία πηγαίνει μπροστά, μία πίσω, μία δεξιά, μία αριστερά. Είναι ένας άνθρωπος που νιώθει την ανάγκη να μαθαίνει από τα παθήματα του και όχι να τα προλαβαίνει.

Μαζί θα ζήσουν την απόλυτη ευτυχία που μεταπηδά από το συνεχές σεξ στη χαρούμενη παράνοια της πατρότητας-μητρότητας, αλλά η γέννηση του γιου τους θα αποτελέσει το κατώφλι, το τελευταίο βήμα της ευήμερης ένωσης τους. Από δω και μετά ακολουθούν καταστάσεις που μπορούν να διαλύσουν ολοσχερώς τους ανθρώπους. Την Tony κυρίως, η οποία έχει στην αναζήτηση της την ηρεμία της ζωής, ενώ ο Georgio μοιάζει να έχει αποδεχτεί τη νιρβάνα της παράνοιας.

Η συνύπαρξη τους θα σπάσει πολύ πιο γρήγορα απ΄ό,τι φανταζόταν και η ίδια, θα γίνουν δύο χωριστοί δρόμοι και αυτό, όταν υπάρχει ένα παιδί ανάμεσα, δεν είναι εύκολο. Είναι ακατόρθωτα αδύνατο. Τα θέματα που επιχειρεί να σημειώσει η Maïwenn Le Besco στο Mon Roi είναι αρκετά και αποτελούν σκαλοπάτια για να δώσουν έστω και το παραμικρό ενδιαφέρον στην ταινία.

Η ανδρική υπόσταση, η παιδικότητα που δεν σκοτώνεται ποτέ μέσα μας, αποτυπώνεται πλήρως στην ιλιγγιώδη ταχύτητα με την οποία τρέχει συναισθηματικά ο Georgio. Αυτή η αίσθηση που έχουμε ότι κάθε απόφαση στη ζωή μπορεί να επανορθωθεί και πάντα μπορείς να επιστρέψεις στην προηγούμενη πίστα. Μια ορμέμφυτη κι αδήριτη ανάγκη να επιστρέφει στην εποχή που έλεγε λόγια ψιλοκούφια και δεν χρειαζόταν να λογοδοτήσει. Μια ανάγκη που την έχει και η γυναίκα, μέχρι όμως να μπει στο ρόλο της μάνας. Εκείνη αντιλαμβάνεται πλήρως ότι ο εαυτός της χύνεται σε ένα νέο δοχείο. Ο πατέρας δεν το πετυχαίνει πάντα.

Το βασικότερο plot twist είναι η περιδίνηση της συμβίωσης, του να μοιράζεσαι τη χαρά-δικαίωμα-υποχρέωση να έχεις ένα παιδί και να φροντίζεις ώστε να μην πυροβολείς τον εαυτό σου. Κι αν δεν το καταφέρνεις αυτό, να φροντίζεις να μην ξεμακραίνεις από τον άλλον. Ο Georgio και η Tony είναι εδώ σαν μια διελκυστίνδα. Δεν είναι αυτοί που τραβάνε το σχοινί. Είναι οι δύο άκρες του σχοινιού και η ζωή τραβάει κι από τις δύο μεριές. Σε αυτή την αντιπαράθεση,  ο Georgio δεν δείχνει καμία αντίσταση, ενώ η Tony λειτουργεί σαν τιτάνας που κρατάει τις αλυσίδες του κόσμου ώστε να μην κομματιαστεί. Ο δικός τους, κοινός κόσμος.

Η Emmanuelle Bercot προσπαθεί να κάνει όσο πιο πιστευτή γίνεται αυτή τη μετάβαση της γυναίκας, αλλά και το ταξίδι από τη λύτρωση της λογικής, στο βάσανο του συναισθήματος. Δεν το καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό, αλλά μπροστά στην ατσουμπαλοσύνη του Vincent Cassel, σίγουρα είναι μια κλάση παραπάνω. Ο Chris Martin της υποκριτικής (θα έσκαγα αν δεν το έλεγα) είναι η εναργέστερη απόδειξη ότι ένα σενάριο που δεν έχει συνεκτικότητα, μπορεί να σε κάνει πολύ αδιάφορο. Κι όχι μόνο εσένα, αλλά και όλη την ταινία. Στο Mon Roi τον βλέπουμε να έχει το ρόλο του τραγελαφικά σκεπτόμενου άντρα, να υποκινείται διαρκώς από τα ένστικτα του, χωρίς να υπεισέρχεται σε μεγαλύτερα βάθη. Ίσως να ήταν αυτός ο σκοπός της σκηνοθεσίας. Στην τελική καταμέτρηση ο Cassel είναι ούτε καν μισό κιλό.

Γενικά το Mon Roi επιρρώνει την αίσθηση που υπάρχει ότι σεναριακά έχουν άλλες νόρμες στο γαλλικό σινεμά. Αυτό που δεν σκέφτονται όμως είναι ότι μπορεί να κάθεται καλά όταν έχεις μια Totou ή μια Deneuve, αλλά με την Bercot και τον Cassel δεν ισχύουν τα ίδια δεδομένα. Ο Louis Garrel ως Solal, ο αδερφός της Tony, είναι η μόνη φιγούρα που κρατάει τις ισορροπίες, γίνεται απόλυτα ρεαλιστικός στην κατάσταση και συγκρατεί και τους βασικούς πρωταγωνιστές.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.