13 Minutes: Η στιγμή που ο πλανήτης δεν έγινε καλύτερο μέρος

Σάββατο, 23 Απρίλιος, 2016 13:03 μμ
Η Ιστορία μας έχει γεμίσει πολλές φορές με το ερώτημα «Τι θα γινόταν αν συνέβαινε το άλλο κι όχι αυτό;». Στο 13 Minutes το ερώτημα θέτει μια άλλη παράμετρο: τη μοίρα.
13 Minutes: Η στιγμή που ο πλανήτης δεν έγινε καλύτερο μέρος

Κάθε μέρα καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις. Κάθε μέρα βρισκόμαστε μπροστά σε διλήμματα και επιλέγουμε γνωρίζοντας ότι αυτό που δεν διαλέξαμε θα μας τρώει. Θα σκεφτόμαστε διαρκώς την εξέλιξη των πραγμάτων αν δεν είχαμε ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι. Μάλιστα, για να απαλύνουμε τη σκέψη μας λέμε στον εαυτό και τους άλλους «καλύτερα να μετανιώσεις για κάτι που έκανες, παρά για κάτι που δεν έκανες». Αυτό που δεν καταλάβαμε ποτέ είναι ότι στα διλήμματα των πράξεων, το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Το 13 Minutes του Oliver Hirschbiegel μοιάζει να είναι ένα τέτοιο παράθυρο στην Ιστορία. Μόνο που δεν είναι.

Ο Georg Elser ήταν ένας αντιστασιακός στην παντοκρατορία του τρίτου Ράιχ και του Χίτλερ που επιχείρησε να δολοφονήσει τον Φύρερ για να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια. Η υπόθεση αυτή είναι γνωστή και καταγεγραμμένη στις σελίδες της συλλογικής μνήμης, ιδίως των Γερμανών. Από το 13 Minutes του Oliver Hirschbiegel περίμενα να δω μια ταινία δράσης, μια κορύφωση του σχεδίου του Elser μέχρι το σημείο που θα σκάσει η βόμβα και ο Χίτλερ δεν θα κείτεται νεκρός στο πάτωμα, αλλά θα την έχει γλυτώσει. Άλλη μια ταινία δηλαδή γύρω από το ναζισμό. Λιγότερο δημοφιλή μεν, αλλά με το ίδιο περιτύλιγμα.

Λάθεψα. Και λάθεψα αρκετά ευχάριστα. Γιατί ο Oliver Hirschbiegel είναι Γερμανός και οι Γερμανοί σκηνοθέτες και σεναριογράφοι έχουν έναν γοητευτικά αυστηρό τρόπο να παρουσιάζουν τα πεπραγμένα τους. Σαν έναν μετρονόμο που δεν παρεκκλίνει ποτέ από τη συχνότητα του χτύπου του, δεν λυγίζει, δεν υποκύπτει στα παράσιτα του περιβάλλοντος.

Η πρώτη κιόλας σκηνή στην ταινία είναι η προσπάθεια του Elser να τοποθετήσει τις βόμβες που θα εξαφανίσουν το σύμβολο του ναζισμού και του ρατσισμού μια για πάντα από τον κόσμο. Η δεύτερη σκηνή είναι η σύλληψη του. Έτσι απλά. Εκεί που εικάζεις ότι θα περάσει τον έλεγχο και θα μπει στην αίθουσα για να σιγουρέψει ότι ο Χίτλερ θα πεθάνει - κι ας σημαίνει αυτό απώλεια και της δικής του ζωής - ξαφνικά τον βλέπεις σε ένα κελί. Οι μηχανισμοί ενεργοποιούνται, οι βόμβες σκάνε, νεκροί 8. Ο Χίτλερ δεν είναι ανάμεσα τους. Ο στρατηγός του Χίτλερ στην Στουτγκάρδη βρίσκει τον τέλειο τρόπο να σπάσει την αταραξία του προσώπου του Elser κατά την ανάκριση. Ο Elser έχει επιλέξει τη σιωπή, η οποία δεν ξέρεις ποτέ αν είναι στάση παραδοχής ή άρνησης. Στο άκουσμα του ότι ο Χίτλερ την σκαπούλαρε, ο Elser τα μαρτυράει όλα με τα μάτια του.

Μετά από αρκετό βασανισμό θα ακολουθήσει και η πραγματική μαρτυρία. Και κάπου εδώ αρχίζει το αέναο μπρος πίσω του Oliver Hirschbiegel στον χρόνο. Μια κομματιαστή εξιστόρηση. Μία φράση του παρόντος ξυπνάει μια ανάμνηση στον Elser. Ανοίγει ένα παράθυρο. Μια επόμενη φράση, μια άλλη ανάμνηση κοκ. Άλλες μοιάζουν άσχετες, με την έννοια ότι περιγράφουν πανηγύρια και χαρές. Νιώθεις ότι είναι η παρεμβολή της ευτυχίας ως τελευταίο σκαλοπάτι πριν τον θάνατο. Όχι. Είναι ο τρόπος του Hirschbiegel να κλιμακώσει τα πράγματα και το πετυχαίνει με πιο απότομο μονοπάτι.

Αυτό που εισάγει στην σκέψη του θεατή το 13 Minutes ξεφεύγει από τα χείλη του Elser. Η έννοια της μοίρας. Πιστεύεις ή όχι στην ισχύ της, οδηγείσαι σε ένα θεωρητικό συμπέρασμα ότι αν όντως υπάρχει το χέρι της να πλανιέται από πάνω μας, τότε μάλλον θα ήθελε ο κόσμος να γνωρίσει αυτό το απάνθρωπο, στυφό και αποτρόπαιο δημιούργημα για να το σκοτώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται και να μη γίνει το ίδιο λάθος σε μια μεταγενέστερη εποχή όπου τα εργαλεία του ναζισμού θα ήταν τρισχειρότερα.

Εκείνο που σε αιχμαλωτίζει στο 13 Minutes είναι αυτή η στεντόρεια αντίδραση σε βλέμμα και συναισθήματα των χαρακτήρων - ίδιον της βιολογικής υπόστασης των Γερμανών - με το πολύ δυο-τρεις εξάρσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω σε μια ταινία 2 ωρών περίπου, και αυτές σε χαμηλά ντεσιμπέλ. Το σημείο που ο Elser ξερνάει από τα χτυπήματα στην πλάτη και βρίζει τον Γερμανό αξιωματικό είναι ενδεικτική.

Ένα σημείο που δεν μπορώ να μην εξάρω είναι η σκηνή της παραίσθησης του Elser, όπου του έχουν χορηγήσει μια ένεση με σκοπό να αποκαλύψει ποιος τον καθοδήγησε και πετάγονται εικόνες από την εποχή που ήταν μωρό, παιδί, βλέπει τον εαυτό του ανάμεσα στους στρατιώτες του αγκυλωτού σταυρού σαν τις εικόνες-γρίφους που σε βάζουν να βρεις το διαφορετικό ανάμεσα σε μυριάδες ίδια.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και το ότι οι επιλογές του Oliver Hirschbiegel καθιστούν σαφές ότι το κίνητρο είναι ξανά μια ανάγκη εξιλέωσης από τη γερμανική σχολή, όπως έκανε o Giulio Ricciarelli στο Labyrinth of Lies, και γι΄αυτό δεν μπορεί να γίνει μια προσλαμβάνουσα προς όλους. Μόνο προς όσους κοιτάνε με μυστήριο όσα κρύβονται κάτω από το πέπλο του mainstream Ράιχ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.