Ηλιακή Καταιγίδα: Το φαινόμενο που θα εμφανιστεί μετά από 157 χρόνια

Τετάρτη, 20 Απρίλιος, 2016 12:59 μμ
Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες μιλούν συχνά πυκνά για την Ηλιακή Καταιγίδα. Αυτή τη φορά φαίνεται πως είμαστε πιο κοντά από ποτέ.
Ηλιακή Καταιγίδα: Το φαινόμενο που θα εμφανιστεί μετά από 157 χρόνια

Το ζήτημα είχε τεθεί ξανά το 2012 και το 2014. Όμως τότε η Γη την γλύτωσε φθηνά και στις δύο περιπτώσεις. Επειδή το φλερτ με την ηλιακή καταιγίδα δεν σταματάει ποτέ, οι μεγαλύτεροι επιστήμονες του πλανήτη ετοιμάζουν τις άμυνες τους για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτό που θα έρθει. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που είναι πολύ συχνό ως διαδικασία, αλλά πολύ σπάνια ακουμπάει τη Γη. Το 2016 ίσως να είναι η χρονιά που θα την συναντήσει. Ίσως.

Ήταν το 1859 όταν συνέβη τελευταία φορά και έμεινε στην Ιστορία ως Carrington Event, λόγω του Richard Carrington, του επιστήμονα που το εντόπισε στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας μαζί με τον συνεργάτη του Richard Hodgson και το ερεύνησε. Τότε, η ηλιακή καταιγίδα έστειλε μια τεράστια ποσότητα γεωμαγνητικών ηλιακών ακτίνων, κράτησε αρκετές μέρες και γινόταν πιο ορατή από 12 το βράδυ μέχρι τη 1 τα μεσάνυχτα. Η επίδραση της δεν βρίσκεται στον άνθρωπο, αλλά στις καταστροφές που προκαλεί σε ηλεκτρικά καλώδια, σε δορυφόρους και σε συνδέσεις. Το 1859 φυσικά δεν κατάλαβαν πόσο μεγάλη ήταν η ζημιά.

Σήμερα όμως, που τα πάντα είναι ψηφιακά, μια Ηλιακή Καταιγίδα θα μπορούσε να προκαλέσει μια καταστροφή οικονομικής φύσεως, μεγέθους 2 τρισεκατομμυρίων, μόνο για τον πρώτο χρόνο. Στο Internet, στις επιχειρήσεις, στις συγκοινωνίες, σε οτιδήποτε περιλαμβάνει ηλεκτρισμό. Σχεδόν το 90% της λειτουργίας των κοινωνιών δηλαδή. Γι΄αυτό ο Λευκός Οίκος έχει καταστρώσει ένα σχέδιο, ώστε αν η πιθανότητα 12% που υπάρχει γίνει πράξη, να μπορέσουν να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζημιά.

Δείτε το αναλυτικό βίντεο του Tech Insider εδώ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.