Η τρομερή ιστορία πίσω από τη σημερινή μορφή των αριθμών

Τρίτη, 29 Μάρτιος, 2016 15:02 μμ
Για μας σήμερα είναι κάτι το δεδομένο. Απλά μαθηματικά. Θέλετε όμως να δείτε πώς ήταν οι αριθμοί στο ξεκίνημα τους όταν τους ανακάλυψαν οι Αιγύπτιοι.
Η τρομερή ιστορία πίσω από τη σημερινή μορφή των αριθμών

Τα μαθηματικά είναι η πιο αρχαία επιστήμη, για πολλούς είναι από τις πιο δύσκολες και έχει αναδείξει μερικά από τα σπουδαιότερα μυαλά της αρχαιότητας. Προφανώς δεν ήταν πάντα όπως τα γνωρίζαμε με τη σημερινή τους μορφή. Όχι απλά σε επίπεδο θεωρημάτων, αξιωμάτων και εξελιγμένων αριθμών, αλλά και στην απλούστερη μορφή τους, αυτή των ακέραιων.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί είναι έτσι το 4 ή το 5; Πώς αποφασίσαμε να τα σχηματίσουμε έτσι; Το πιο πιθανό είναι να μην το έχετε σκεφτεί. Ούτε κι εμείς. Όμως η ιστορία που βρίσκεται πίσω από το πως ήταν στα πρώτα τους βήματα οι αριθμοί και πως εξελίχθηκαν στην τελική τους έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον.

Η πρώτη προσπάθεια αναπαράστασης των αριθμών ήταν η φάση «σπίρτα» ή «γραμμές». Το ένα ήταν μία γραμμή, το δύο δύο και πάει λέγοντας. Στη συνέχεια, οι Σουμέριοι ανέλαβαν δράση και αποτύπωναν τους αριθμούς με σύμβολα, στα οποία όριζαν την αξία τους. Μετά ήρθε ο μαθηματικός Abu Jafar Al Khwariszmi για να τους βάλει σε μια τροχιά απλοποίησης. Βασική σκέψη στον τελικό τους σχηματισμό ήταν κάθε αριθμός να έχει τόσες γωνίες όσες λέει. Το 1 να γράφεται με μία γωνία, το 2 με δύο γωνίες κοκ.

arithmoi-mathimatika-1

arithmoi-mathimatika1-1

 

arithmoi-mathimatika2-1

arithmoi-mathimatika3-1

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.