Το ποτό πρέπει να έχει και "κόφτη"

Τρίτη, 8 Μάρτιος, 2016 08:30 πμ
Από τον Πέτρο Κωστόπουλο
Το ποτό πρέπει να έχει και "κόφτη"

Έβλεπα πριν κάτι μέρες τη διαφήμιση της Heineken και μ' αρέσει πάρα πολύ. Είναι στην ουσία μια μικρού μήκους κινηματογραφική εκδοχή γυναικείας σειράς. Πολύ ωραία πλάνα, πολύ ωραίες γυναίκες και στο τέλος ένας άντρας που κλέβει την παράσταση, διαχωρίζεται από τους άλλους άνδρες με μια απλή κίνηση, η οποία υποδηλώνει την επιλογή του μέτρου και της νηφαλιότητας. Ναι, έτσι ακριβώς λέει ΟΧΙ σε δεύτερο μπουκάλι μπύρας. Ένας Moderate Drinker, αυτό που κάθε γυναίκα ψάχνει: έναν άντρα που πίνει με μέτρο και γνωρίζει τι θέλει και πώς να διασκεδάσει.

Εγώ με το πολύ ποτό γενικά έχω κόλλημα. Πιστεύω ότι χαλάει τον άνθρωπο. Κι όταν λέω «χαλάει», δεν εννοώ μόνο το κακό που μπορεί να του κάνει στον οργανισμό. Εκείνο που με χαλάει είναι ότι βλέπω μια χαρά ανθρώπους να χάνουν τον πλήρη έλεγχο μετά από ένα σημείο. Ποτέ δεν μ' άρεσε να είμαι με φίλο μου, να τον βλέπω να παρεκτρέπεται και να γίνεται από κουραστικός έως και ενοχλητικός. Ειδικά με τις γυναίκες, το υπερβολικό ποτό είναι αυτό που στα μάτια μου (σόρι κορίτσια)σας κάνει μη ερωτικά πλάσματα. Και η ίδια η Gisele να ήταν... Όχι ότι είναι καλύτερο με τους άντρες. Έχω δει σοβαρούς ανθρώπους στην καθημερινότητα, να μετατρέπονται σε εξαγριωμένα, φασαριόζικα, ενοχλητικά τυπάκια για τους γύρω και κυρίως για τις γυναίκες. Κάποιοι λένε ότι όταν πιει κάποιος δείχνει τον πραγματικό του εαυτό. Εγώ διαφωνώ κάθετα. Όταν πιει κάποιος δεν δείχνει και τον καλύτερό του εαυτό. Κι αν το επαναλάβει πολλές φορές, όλοι οι γύρω του αυτόν τον "εαυτό" θα θυμούνται.

Εννοείται ότι έχω ξεφύγει κι εγώ κάποιες φορές στην πολύχρονη ζωή μου, αλλά απ΄ό,τι μου διηγήθηκαν εκ των υστέρων δεν κατέστρεψα μέσα σε μισή ώρα αυτό που προσπαθούσα σαν άνθρωπος ή επαγγελματίας να χτίσω για χρόνια παλιότερα. Αγχωμένος ρωτούσα τους φίλους μου την επόμενη μέρα. Εγώ έχω το πρόβλημα ότι αισθάνομαι και σαν «δηλητηριασμένος» την επόμενη μέρα. Γενικά το λεγόμενο “hangover” δεν μου πάει και δεν το πάω.

Όλοι πιστεύω, μικροί, μεγάλοι, άντρες, γυναίκες, μετανιώνουμε από τέτοιου τύπου βραδιές. Κυρίως γιατί καταλαβαίνουμε ότι δίνουμε άλλη εικόνα από αυτό που είμαστε. Το να πιείς με μέτρο, χαλαρώνει. Άλλο το να όμως κι άλλο το άλλο. Όπως συγκρατούμε τον εαυτό μας σε μια σειρά από πράξεις που δεν θα μας άρμοζαν, έτσι νομίζω, ότι και στο ποτό πρέπει να έχουμε έναν αυτόματο κόφτη.  Το κακό με το υπερβολικό αλκοόλ είναι ότι κάνεις πράγματα που δεν θα έκανες υπό άλλες συνθήκες. Και δεν εννοώ να απελευθερώσεις συστολές και αναστολές. Εννοώ να δημιουργήσεις και να υποστείς καταστάσεις, για τις οποίες θα μετανιώσεις. Δεν αξίζει τον κόπο. Δεν αξίζει για δυο ποτήρια παραπάνω, να αναγκαστείς κάποτε να πιεις και το πικρό ποτήρι της απόρριψης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.