Ήρθε η εποχή που «ηρωοποιούμε» το πορνό

Τετάρτη, 2 Μάρτιος, 2016 14:43 μμ
Για πολλά χρόνια ζούσαμε πουριτανικά και με παρωπίδες στ΄αυτιά γύρω από το πορνό. Τώρα ήρθε η ώρα του να αλλάξει την εκτίμηση του κόσμου.
Από τον Στέργιο Πουλερέ
Ήρθε η εποχή που «ηρωοποιούμε» το πορνό

Υπάρχει ένα αξίωμα στη δημοσιογραφία που μας το μαθαίνουν στη σχολή μεταξύ σοβαρού και αστείου και στη σχολή. Δώσε στο λαό «αίμα, στέμμα και σπέρμα» και θα δεις επιτυχία. Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια αλλαγή σε αυτό το αξίωμα, ή και προσθήκη αν θέλετε, η οποία ξεφεύγει από την ομοιοκαταληξία. Αίμα, στέμμα, σπέρμα και πορνό.

Το πορνό για πολλά χρόνια ήταν το «μίασμα» και οι συντελεστές του αποτελούσαν «κατακάθια» της κοινωνίας. Συνέβησαν όμως κάποια πράγματα που ευτυχώς άλλαξαν την αντίληψη των περισσότερων για τη βιομηχανία και τα μέλη της. Πρώτα και κύρια η Ελλάδα απέκτησε δική της παραγωγή (βλέπε Σειρηνάκης) και έκανε πιο οικεία τα πρόσωπα. Τα προώθησε και σε τηλεοπτικές εκπομπές και είδε ο κόσμος - αυτοί που δεν είναι «τυφλοί» και χάιλαντερ της συντηρητικότητας - ότι οι γυναίκες που συμμετέχουν δεν είναι αυτό που έλεγαν αβρόχοις ποσί «πουτάνες» και με σαφή διάθεση υποτίμησης. Για τους άντρες βέβαια δεν έλεγαν πολλά. Υπήρχε αυτή η φαλλοκρατική αντίληψη, ότι γυναίκα σε πορνό σημαίνει ξεπεσμένη γυναίκα και άντρας σε πορνό σημαίνει μάγκας κτλ.

Η πορνογραφία αν θέλετε είναι ένας τομέας της κοινωνιολογίας, ανάγεται σε ορμέμφυτες επιλογές των ανθρώπων, αντικατοπτρίζει την λίμπιντο τους, ικανοποιεί μια ανάγκη που δεν είναι για να ντρέπεσαι, αλλά για να την υποστηρίζεις. Έχει μετρηθεί από πανεπιστήμια ανά τον κόσμο και από το δικό μας ΕΚΠΑ και πιο συγκεκριμένα από το τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ και είναι

Εκτός από αυτό όμως ήρθε και μια άλλη παγκόσμια κατάσταση που άλλαξε την άποψη των ανθρώπων για τις γυναίκες της βιομηχανίας. Όταν βλέπεις τις γυναίκες της σόουμπιζ να άγονται και να φέρονται σαν τον χαρακτηρισμό που αναφέρθηκε παραπάνω και να είναι έμπλεες μιας δήθεν σοβαροφάνειας, τότε αυτομάτως μπαίνεις σε σκέψεις. Υπήρχε μια φωτογραφία πριν από ένα χρόνο που είχε δεξιά celebrities σε απονομή βραβείων με ρούχα που τα είχαν όλα έξω κι από αριστερά πορνοστάρ στα βραβεία της βιομηχανίας που ήταν πιο σεμνά ντυμένες. Και υπήρχε η ερώτηση: ποια είναι η πορνοστάρ και ποια όχι;

Προς τι όλα τα παραπάνω; Εδώ και αρκετό καιρό έχω παρατηρήσει να αποτελούν επιλογή από τη δεξαμενή, θέματα που αφορούν το πορνό. Είτε πρόκειται για τις πρωταγωνίστριες και τους πρωταγωνιστές που είναι και το πιο σύνηθες είτε για τις αναζητήσεις των ανθρώπων σε κάθε χώρα. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι περισσότερες ειδήσεις γύρω από το πορνό βρίσκονται περισσότερο σε ενημερωτικές ιστοσελίδες, παρά τις lifestyle. Δεν περνάει εβδομάδα που να μην υπάρχει κάτι σχετικό και μάλιστα κάποιες κάνουν και κουίζ τεστάροντας τις γνώσεις των αναγνωστών. Προφανώς τα νούμερα που φέρνουν οι σχετικές ειδήσεις είναι υψηλά. Αυτό σημαίνει ότι το πορνό όχι απλώς απενοχοποιείται - κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει από πολλά χρόνια πριν - αλλά «ηρωοποιείται», με την έννοια ότι θα βρεθούν περισσότερο να υπερασπιστούν την επαγγελματική ιδιότητα των γυναικών-πορνοστάρ, παρά τις επιλογές των γυναικών celebrities.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.