Ο Ιαβέρης εξηγεί στην Τατιάνα τις συνθήκες του δυστυχήματος

Παρασκευή, 19 Φεβρουάριος, 2016 20:45 μμ
Είναι ένας από τους ανθρώπους που παλεύουν χρόνια για την ενημέρωση γύρω από την ασφαλή οδήγηση. Ο Ιαβέρης μιλάει για το τροχαίο με τον Παντελίδη.
Ο Ιαβέρης εξηγεί στην Τατιάνα τις συνθήκες του δυστυχήματος

Για πολλά χρόνια κάνει διαλέξεις και σεμινάρια γύρω από την ασφαλή οδήγηση.Μαζί με τον πατέρα του σώζουν απερίσκεπτους ανθρώπους. Προσπαθεί να εξηγήσει στις αρμόδιες αρχές να φτιάξουν ένα πλάνο ώστε να αλλάξει η οδηγική συμπεριφορά των ανθρώπων και να τηρούνται οι κανόνες που δεν φέρνουν απλώς τη νομιμότητα, αλλά και την ασφάλεια. Ο Κωνσταντίνος Ιαβέρης, γιος του Τάσου, για χρόνια οδηγός αυτοκινήτων ταχύτητας, βρέθηκε στην Τατιάνα Στεφανίδου και έδωσε την οπτική ματιά ενός ειδικού γύρω από το δυστύχημα του Παντελή Παντελίδη.

Ερωτώμενος από την Τατιάνα για το αν είναι δυνατόν να έσπασαν τα ψαλίδια, ο Ιαβέρης είπε:«Λογικά ο άνθρωπος ήρθε πιο γρήγορα απ’ ότι έπρεπε, δεν είχε την ικανότητα να γνωρίζει τις συνθήκες που επικρατούν εκεί, πώς θα μπορέσει να στρίψει ένα αυτοκίνητο, έχασε τον έλεγχο και έπεσε πάνω στον τοίχο. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Όποιο αυτοκίνητο χτυπήσει με τέτοια ταχύτητα, διαλύονται τα άκρα του αμαξιού. Από τη στιγμή που ξεκίνησε να το χάνει, το αυτοκίνητο έχει πάνω ηλεκτρονικά συστήματα που εντοπίζει την ολίσθηση του αυτοκινήτου και αρχίζει μόνο του και διορθώνει, αυτό σε 30 μιλισεκόντ. Ο άνθρωπος αντιδρά στα 3000 μιλισεκόντ, που σημαίνει ότι γλίστρησε, το έχασε, χτύπησε, έσπασε και ο Παντελής δεν είχε πάρει χαμπάρι. Σίγουρα δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση. Πήγαινε πιο γρήγορα απ’ ότι έπρεπε, λογικά, δεν το ρίχνουμε πάντα στην ταχύτητα, γιατί έχουν παίξει ρόλο πολλοί παράγοντες. Ο Schumacher έχει χρόνο αντίδρασης ένα δευτερόλεπτο, οι πιλότοι αεροπορίας 2 δευτερόλεπτα και ένας οδηγός πάνω από 2-3 δευτερόλεπτα και με τέτοια ταχύτητα, πάνω από 100 χλμ., ο Παντελής δεν θα κατάλαβε τι έγινε. Το ότι σκαρφάλωσε εκεί, σημαίνει ότι το αυτοκίνητο ήρθε με μεγάλη ορμή και ταχύτητα».

Όσο για το αν το κιγκλίδωμα μπορούσε να συγκρατήσει την πορεία του οχήματος, ο Ιαβέρης εξήγησε ότι «ένα αυτοκίνητο 2 τόνους με 100 χιλιόμετρα ισούται με 200 τόνους δύναμη. Τα τζέρσει τα δυνατά που μπαίνουν εξοστρακίζουν. Δεν θα έκαναν τη δουλειά τους. Τα τζέρσει στην Εθνική οδό σου κάνουν εκτροπή. Δεν σε αφήνουν να βγεις από το δρόμο, σε σπρώχνουν μέσα».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.