Anomalisa: Ο Charlie Kaufman δημιουργεί (πάλι) ένα αριστούργημα

Παρασκευή, 19 Φεβρουάριος, 2016 14:02 μμ
Εφτά χρόνια μετά το Synecdoche, ο Charlie Kaufman δίνει πνοή σε ένα παραμύθι που είναι τόσο αληθινό. Το Anomalisa είναι από τα κορυφαία του.
Από τον Στέργιο Πουλερέ
Anomalisa: Ο Charlie Kaufman δημιουργεί (πάλι) ένα αριστούργημα

Τις περισσότερες φορές, όταν γράφουμε για κινηματογράφο, παραλείπουμε να δώσουμε πολύ μεγάλο χώρο στους δημιουργούς των ταινιών. Όπου δημιουργοί ίσον σκηνοθέτες και σεναριογράφοι. Ιδίως αν μια ταινία έχει ένα μεγάλο όνομα να πρωταγωνιστεί, τότε τα credits μοιράζονται με μεγαλύτερο μερίδιο αναγνώρισης στο όνομα που είναι πρώτο στην αφίσα. Τα animation μας δίνουν την ευκαιρία να επικεντρώσουμε περισσότερο στον πραγματικό puppet master. Στο Anomalisa αυτόν τον ρόλο τον έχει ο Charlie Kaufman.

Μαζί με τον Duke Johnson έγραψαν ένα στόρι που θα έπαιρνε animated σάρκα, αλλά που θα μπορούσε κάλλιστα να θριαμβεύσει και σε αληθινές διαστάσεις, στον αληθινό κόσμο. Το Anomalisa είναι ένας τίτλος που περιγράφει τόσο λίγο και ταυτόχρονα τόσο πολύ το περιεχόμενο. Πριν το δεις σκέφτεσαι μια ανωμαλία, αλλά σκέφτεσαι ότι κάτι άλλο θα εννοεί και στο τέλος αντιλαμβάνεσαι ότι όντως μιλάει για μια ανωμαλία. Την ανωμαλία του έρωτα.

Το Anomalisa είναι ένα μικρό θαύμα στην ουσία, μιας και ξεκίνησε ως ένα μικρό sound effect του Kaufman και μέσα από το Kickstarter πήρε το διαβατήριο για να ολοκληρωθεί. 1.070 άτομα δέχονται τις ευχαριστίες του σκηνοθέτη στο τέλος, γιατί όλοι τους του έδωσαν τα φτερά να φτιάξει ένα θλιβερά χιουμοριστικό ή χιουμοριστικά θλιβερό set up.

Ο Michael Stone (David Thewlis) είναι ένας επιτυχημένος άνθρωπος στον χώρο του μάρκετινγκ και ιδίως στον τομέα της εξυπηρέτησης πελατών. Το βιβλίο του, ένα manual για κάθε εταιρία και διευθυντή που θέλει να αποκτήσει πιστότητα πελατών, έχει διαβαστεί απ΄όλη την Αμερική και ο Stone ταξιδεύει σε διάφορες πολιτείες για να δώσει ομιλίες σχετικές με τον τομέα. Σε μία από αυτές βρίσκεται στο Σινσινάτι στο Οχάιο, μια πόλη που του ξυπνά αναμνήσεις, αφού εκεί γνώρισε τη γυναίκα που ερωτεύτηκε περισσότερο από ποτέ, αλλά την άφησε στα κρύα του λουτρού όταν τα πράγματα σοβάρεψαν.

Ένας 45-50άρης, ο Michael είναι ένας άνθρωπος που νιώθει εγκλωβισμένος από τις απλές, μονότονες και αναπόφευκτες καταστάσεις της ζωής, όπως ο γάμος και η οικογένεια. Για έναν άνθρωπο που τα βλέπει όλα στο ίδιο χρώμα, δεν υπάρχει τρόπος να γίνουν αυτές οι καταστάσεις ευχάριστες. Είναι το αναγκαίο κακό. Για εκείνον η ανάγκη του ανθρώπου να συναγελαστεί, να ενωθεί, να φτιάξει έναν άλλο άνθρωπο είναι ένα κακό σπυρί στα οπίσθια.

Από το αεροπλάνο μέχρι το ξενοδοχείο έχει μερικές τυπικές συναναστροφές με διάφορους ανθρώπους, που όλοι έχουν την ίδια φωνή και το ίδιο πρόσωπο. Βλέπει τον κόσμο με μια αλαζονική αίσθηση διαφορετικότητας από τους άλλους. Αισθάνεται ο leader ενός Υπερεγώ που στέκεται σε ένα αόρατο πόντιουμ. Όπως στις ομιλίες του. Στο ξενοδοχείο αποφασίζει να συναντήσει την πρώην και να δει πως είναι στο σήμερα, να έχει μια ψευδαισθητική ματιά στο δικό του what if. Όμως κι εκείνη, αυτή που την έχει εγγράψει ως τη γυναίκα που ερωτεύτηκε περισσότερο, είναι ίδια. Με το ίδιο πρόσωπο, την ίδια φωνή που είχε ο ταξιτζής που τον πήγε στο ξενοδοχείο, ο ρεσεψιονίστ, η γυναίκα του, το παιδί του.

Η επαφή τους είναι ένα φιάσκο, αλλά θα οδηγήσει σε κάτι καλό. Ο Michael θα γνωρίσει τυχαία δύο γυναίκες που έχουν έρθει αποκλειστικά για να ακούσουν την ομιλία του και θα βρεθούν οι τρεις τους στο μπαρ να πίνουν ποτά.  Όταν θα τις αφήσει στο δωμάτιο τους, θα ζητήσει από τη μία να συνεχίσουν τη βραδιά τους. Τη λένε Lisa (Jennifer Jason Leigh). Η Lisa έχει πάντα το βλέμμα χαμηλά, είναι αυτή που πάντα καταλήγει στο δωμάτιο της και αφήνει τη φίλη της με τη νέα γνωριμία. Έχει να κάνει σεξ 8 χρόνια και της αρέσει το Girls Just Wanna Have Fun της Cindy Lauper. Το γεγονός ότι ο Michael την επιλέγει της ταράζει την κανονικότητα. Βρίσκεται πλέον σε ένα κινούμενο έδαφος και γι΄αυτό σκοντάφτει και πέφτει καθώς πάνε στο δωμάτιο του. Οι δυο τους θα ζήσουν μια βραδιά που φαντάζει σαν η υψηλότερη κορυφή που αγγίζει ένα roller coaster. Μετά όμως ακολουθεί μια φρενήρης κατηφόρα που μπορεί και να σε εκτινάξει και να σε καταλήξει σε μια σύγκρουση. Η σύγκρουση με την πραγματικότητα.

Το Anomalisa, υποψήφιο για Καλύτερη Ταινία Animation, και σοβαρός συνδιεκδικητής από το σαρωτικό Inside Out, είναι μια πενθελεγεία για τον έρωτα και το πως βρίσκει ο καθένας την θέση του σε αυτόν, όταν γνωρίζει ότι κάθε έρωτας ξεκινάει με μια ψηλή κορυφή και πιθανότατα δεν θα την ξαναγγίξει ποτέ. Όλοι οι άνθρωποι έχουν τα ίδια πρόσωπα, τις ίδιες φωνές, τα πρόσωπα τους είναι κλιπαρισμένα. Μόνο η Lisa διαφέρει. Κι αυτή όχι για πολύ. Μετά από χρόνια είναι η μόνη που καταφέρνει να δει ως κάτι ξεχωριστό ο Michael. Γι΄αυτό και την ονομάζει Anomalisa. Μια ανωμαλία στο στερεοτυπικό και καυστικά μονόχνωτο μοτίβο της ζωής του. Κι αυτή όμως αρχίζει κάποια στιγμή να την ακούει ως λιγότερο διαφορετική. Κάθε στιγμή κοντά της είναι μια πορεία προς το ίδιο. Εξ ου και το τέλος τους είναι δύο πορείες σε άκρως αντίθετες κατευθύνσεις.

Ειδικής αναφοράς χρήζει και η σεκάνς του ονείρου, εκεί που ο Michael βλέπει τους ανθρώπους του ξενοδοχείου και τον διευθυντή να τον κυνηγάνε για να κλέψουν ένα κομμάτι του εαυτού του. Εκεί που αυτός τρέχει. Στα όνειρα συνήθως δεν τρέχεις γρήγορα. Αυτός όμως το καταφέρνει. Σπάει έναν απαράβατο κανόνα και γι΄αυτό το πρόσωπο του σπάει και ένα μεγάλο κομμάτι πέφτει κάτω. Πέφτει για να του δείξει ότι είναι κι αυτός μια μηχανή, μια μαριονέτα και μάλλον διόλου «εναλλακτικός». Μια σκηνή που θυμίζει πολύ Μυαλό του John Malcovich. Η Lisa τον αναπροσαρμόζει, του αλλάζει τις ρυθμίσεις, όμως για λίγο. Όταν μαζεύει το κομμάτι και το τοποθετεί στη θέση του ο εφιάλτης τελειώνει και ξυπνά δίπλα στη Lisa. Τη γυναίκα που της πήρε την ιδιαιτερότητα που τον γοήτευσε.

Ο Charlie Kaufman, μετά το Eternal Sunshine of A Spotless Mind, το Synecdoche, επιστρέφει με το Anomalisa, ένα σπαρακτικά καρικατουρίστικο και εκκωφαντικά σιωπηρό κωμικόδραμα.

*Το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου η απονομή των Oscar 2016 εκπέμπει ζωντανά και αποκλειστικά από τα κανάλια Novacinema, με τη μετάδοση να ξεκινάει στις 2:30 τα μεσάνυχτα από το κόκκινο χαλί και τις αφίξεις των καλεσμένων και στις 3:30 να μεταφέρεται μέσα στο Nokia Theatre για να ξεκινήσει η βράβευση, σε μια βραδιά που θα κρατήσει ως τις 6:30 το πρωί.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ...