Όρντος: Η πόλη-φάντασμα της Κίνας έρχεται από το μέλλον

Πέμπτη, 28 Ιανουάριος, 2016 17:32 μμ
Όταν ξεκίνησε η ανοικοδόμηση της πριν από 10 χρόνια, στόχος ήταν να γίνει το κόσμημα της βόρειας Κίνας και της νότιας Μογγολίας. Τώρα η Όρντος είναι άδεια.
Όρντος: Η πόλη-φάντασμα της Κίνας έρχεται από το μέλλον

Όταν ακούγονται στην ίδια πρόταση οι λέξεις «χλιδή» και «Κίνα», το μυαλό όλων πηγαίνει αυτόματα στην επιχρυσωμένη πόλη του Μακάου, με τα καζίνο και τα πανάκριβα ξενοδοχεία. Αν το Μακάου είναι το πιο χλιδάτο μέρος της Κίνας, υπάρχει μια άλλη πόλη που χτίστηκε με την... μεθεπόμενη λέξη της τεχνολογίας, με σκοπό να συγκεντρώσει την πλουτοκρατία της χώρας, αλλά εν τέλει έμεινε άδεια. Η πόλη-φάντασμα του Όρντος.

Πίσω στο 2005, η Κίνα αποφασίζει να ανοικοδομήσει την επαρχία Κανγκμπάσι που ανήκει από κοινού σε εκείνη και τη Μονγκολία. Σε αυτή την επαρχία βρίσκεται μια περιοχή, το Όρντος που ήταν πρόσφορο υπέδαφος, για να αναλάβουν οι κατασκευαστικές και οι εταιρείες εξόρυξης. Για αρκετά χρόνια έσκαβαν το έδαφος και το πλάνο ήταν να χτίσουν κτήρια από το πολύ μέλλον, που να θυμίζουν έντονα διαστημόπλοια. Και τα κατάφεραν. Στόχος τους ήταν να μείνουν εκεί περίπου 1.000.000 άνθρωποι. Αυτό δεν το κατάφεραν.

located-in-the-remote-province-of-inner-mongolia-ordos-sits-on-one-sixth-of-chinas-coal-reserves--making-it-an-attractive-center-for-development

Το Όρντος, που πλέον έχει μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα από το Πεκίνο, ούσα η δεύτερη πόλη σε όλη την Κίνα μετά την Σανγκάη, έδειξε από το 2003 ότι θα μπορούσε να γίνει το φουτουριστικό διαμάντι της λεγόμενης Ενδότερης Μονγκολίας. Η Κίνα διέθεσε περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια για να πραγματωθεί το μεγαλεπήβολο όραμα. 335 τετραγωνικά χιλιόμετρα με όλα τα απαραίτητα κτήρια που χρειάζεται μια πόλη. Πάνω απ΄όλα περιελάμβανε αποκλειστικά σπίτια από 1.000 τ.μ. και πάνω, στα οποία προσδοκούσε να ζήσει η πλουτοκρατία της χώρας ή των περιοχών. Για να κάνει το «φιλέτο» πιο ζουμερό, έχτισε πανεπιστήμια, καλά σχολεία, ένα γήπεδο 35.000 θέσεων, το αεροδρόμιο Eerduosi και το Μουσείο Τέχνης που μοιάζει σαν να ξέμεινε από βενζίνη στο διάστημα και να έπεσε στο Όρντος.

Από το 2010 άρχισε η προσπάθεια κατοίκησης του Όρντος, όμως μέχρι σήμερα από το προσδοκώμενο 1.000.000, στην πόλη ζουν μετά βίας 20.000, δηλαδή ποσοστό της τάξεως του 2%. Το μόνο που θα δει σε αφθονία κανείς στο Όρντος, είναι εντυπωσιακά κτήρια να περιστοιχίζονται από λασπόνερα και χωματερές. Οι άδειοι δρόμοι, τα άδεια αεροδρόμια, το γήπεδο που δεν έχει πληρότητα ούτε στο ένα τρίτο του, είναι όλα ενδεικτικά ενός οράματος που πήγε στράφι και έκανε το Όρντος την Ghost City της Κίνας.

Πηγή: Time.com, Gizmodo.com, TechInsider.com

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.