X-Files: Όλα όσα είδαμε στο πρώτο επεισόδιο της επιστροφής

Τρίτη, 26 Ιανουάριος, 2016 15:42 μμ
14 χρόνια μετά, μία από τις πρώτες σειρές που μας έβαλαν σε αμερικανομανία, το X-Files, επέστρεψε, και το πρώτο επεισόδιο είχε μεγάλες αλλαγές.
X-Files: Όλα όσα είδαμε στο πρώτο επεισόδιο της επιστροφής

Ήταν Μάιος του 2002 όταν το FBI αποφάσιζε να κλείσει το τμήμα ερευνών μεταφυσικών υποθέσεων, γνωστό και ως X-Files. Ο Fox Mulder και η Dana Scully χωρίστηκαν τότε, τόσο ως συνεργάτες όσο και ως ζευγάρι. Χρειάστηκε να περάσουν 14 χρόνια για να δούμε το αποτελεσματικό δίδυμο των X-Files να ενώνει ξανά τις δυνάμεις του για να ανακαλύψει μια συνωμοσία ανθρώπων σε βάρος της αλήθειας.

Το κανάλι FOX έφερε και στην Ελλάδα τα X-Files, μία από τις πρώτες σειρές που μας μύησαν στα μυστικά της εγκληματολογίας, της έρευνας, του FBI και... της αμερικανομανίας στο τηλεοπτικό πεδίο. Στο πρώτο επεισόδιο είδαμε όλα όσα μας είχαν μάθει ο Duchovny και η Anderson και ήταν μια πολύ διαφορετική αίσθηση, ξέμακρη από το ατμοσφαιρικό νουάρ, το αισθησιακό μεταφυσικό, η κλιμακούμενη ένταση, δεν υπήρχαν και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει ο Chris Carter να το αλλάξει.

SPOILER ALERT

Βρισκόμαστε στην Ουάσινγκτον, όπου ο Mulder βρίσκεται ακόμα σε μια κατάσταση που προσπαθεί να αποφασίσει αν αξίζει να συνεχίσει να παλεύει για να βγαίνει η αλήθεια στο φως ή είναι όλα μάταια, η Scully βρίσκεται σε ένα νοσοκομείο ως υπεύθυνη και μεταξύ τους έχουν ελάχιστες επαφές. Ώσπου ένας τύπος θα ανάψει ξανά την φλόγα που ετοιμαζόταν να σβήσει μέσα τους. Ένας παρουσιαστής του διαδικτύου, έχει πιστέψει ότι οι μεγάλοι ηγέτες έχουν στήσει μια τεράστια συνωμοσία που ξεκινάει από το 1930, σε σχέση με την ύπαρξη εξωγήινων. Και έχει και μια γυναίκα ως μάρτυρα για όσα υποστηρίζει. Ο Mulder και η Scully πάνε μέχρι τα προάστια της Βιρτζίνια και συναντούν μια γυναίκα που ισχυρίζεται ότι την απήγαγαν οι εξωγήινοι και της έκαναν καμιά δεκαριά εκτρώσεις, τραβώντας το έμβρυο μέσα από μια τρύπα με εξοπλισμό που ο άνθρωπος δεν μπορεί να κατασκευάσει.

Παράλληλα, υπάρχει ένα κρυφό εργαστήριο όπου φυλάσσεται ένα Εξωγήινο Διπλότυπο Όχημα, με τους επιστήμονες να έχουν αναπτύξει ένα σύστημα αντιβαρύτητας, ώστε να παραμένει στον αέρα και να γίνεται και αόρατο. Όλα αυτά είναι στοιχεία που δίνουν στον Mulder την ευκαιρία να ψάξει πράγματα για να πλαισιώσει την πεποίθηση που είχε πριν χρόνια, αλλά μερικές καταστάσεις την έκαναν να χάνει τη δύναμη της και το πιστεύω να γίνεται «θέλω να πιστέψω», όπως είπε στη λιμουζίνα του Rudd.

Γρήγορα όμως θα ανακαλύψει ότι δεν πρόκειται για ένα σχέδιο των εξωγήινων να κάνουν κακό στην ανθρωπότητα. Αλλά για ένα σχέδιο ανθρώπων να κάνουν κακό σε άλλους ανθρώπους, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία των εξωγήινων που κρατούνταν κρυφή για δεκαετίες. Σε κάποιο άλλο σημείο των ΗΠΑ, ο στρατός φυλάσσει ένα ΑΤΙΑ και πυροβολεί έναν εξωγήινο. Τα conspiracy theories καλπάζουν για τα καλά.

Είναι πάντα νωρίς να κρίνεις από το πρώτο επεισόδιο, αλλά όταν μιλάμε για μια μίνι σειρά 6 επεισοδίων δεν υπάρχει περιθώριο να αφήσεις για να δεις πως θα εξελιχθεί. Ακόμα και ο φωτισμός που υπήρχε στο μεγαλύτερο μέρος του επεισοδίου, είτε του ήλιου είτε μέσα σε σπίτια, έκανε την όλη υπόθεση να χάνει λίγη από τη μαγεία και τον μυστικισμό της. Απείχε αρκετά από τα παλιά, κάτι που προφανώς λέει πολλά και τίποτα, μιας και είναι ούτως ή άλλως διαφορετικά τα πράγματα σε σχέση με 14 χρόνια πίσω. Το στοιχείο του τρόμου που πάντα είχαν, δεν το ένιωθες με τίποτα και έμοιαζε με ένα μεταφυσικό CSI. Ελπίζουμε ότι αυτό θα αλλάξει.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.