Ένα σπάνιο γεγονός που συμβαίνει κάθε 10 χρόνια είδαμε το πρωί στον ουρανό

Τετάρτη, 20 Ιανουάριος, 2016 16:03 μμ
Τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο στον ουρανό ήταν το 2005. Όσοι χάσατε αυτό το σπάνιο γεγονός, μην ανησυχείτε. Θα διαρκέσει ως τα μέσα Φεβρουαρίου.
Ένα σπάνιο γεγονός που συμβαίνει κάθε 10 χρόνια είδαμε το πρωί στον ουρανό

Η αλήθεια είναι ότι στην επιστήμη του διαστήματος και των ουράνιων φαινομένων, η σπανιότητα ξεπερνά τις δεκαετίες, με την έννοια ότι κάτι που συμβαίνει κάθε 50 ή εκατό χρόνια, ένας άνθρωπος θα το δει μια φορά στην ζωή του. Κάτι που συμβαίνει μια φορά κάθε δεκαετία δεν είναι τόσο σπάνιο για να το δεις. Όμως επειδή η διαδικασία τελείται σε μια συγκεκριμένη ώρα, τότε το ουράνιο φαινόμενο γίνεται πραγματικά σπάνιο.

Όπως δήλωσε η επιστήμονας Tanya Hill του Πλανητάριου της Αυστραλίας, από το ξημέρωμα της 20ης Ιανουαρίου μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, θα μπορούν οι άνθρωποι να δουν στον ουρανό την ευθυγράμμιση πέντε πλανητών: Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας και Κρόνος βρίσκονται σε απόλυτη ευθεία, σαν αυτή που περίμενε ο Άδης στην ταινία Hercules για να γίνει βασιλιάς του Ολύμπου.

Η Hill εξηγεί ότι αυτή η ευθυγράμμιση συμβαίνει κάθε δέκα χρόνια και μπορεί να την δει ο καθένας χωρίς τηλεσκόπιο, κοιτάζοντας τον ουρανό προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, μόνο το ξημέρωμα κάθε μέρας αυτού του διαστήματος. Όσοι βρίσκονται στο Νότιο Ημισφαίριο θα κοιτάξουν βόρεια και ανατολικά, ενώ όσοι βρίσκονται στο Βόρειο θα κοιτάξουν νότια προς τον ανατολικό ορίζοντα.

Επιπλέον, η Hill προτείνει να επιχειρήσουμε να δούμε το φαινόμενο προς το τέλος του Ιανουαρίου, αού ο Ερμής δεν θα είναι τόσο ορατός τον Φεβρουάριο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.