Και σας ρωτάμε κύριοι ένορκοι: Να χορεύουν οι γυναίκες ζεϊμπέκικο;

Τρίτη, 5 Ιανουάριος, 2016 18:49 μμ
Από την ομάδα του toratora.gr
Και σας ρωτάμε κύριοι ένορκοι: Να χορεύουν οι γυναίκες ζεϊμπέκικο;

Όταν ήμασταν μικροί ακούγαμε πολύ συχνά τη φράση Live Your Myth In Greece. Τότε δεν καταλαβαίναμε και πολλά, αλλά κάθε μέρα που περνούσε το αντιλαμβανόμασταν όλο και περισσότερο. Είμαστε οι τύποι που ακόμα και στις γιορτινές μέρες θα βρούμε κάτι να πούμε, κάτι να κράξουμε. Αυτή τη φορά την αφορμή μας την έδωσε η Έρρικα Πρεζεράκου με το ζεϊμπέκικο της στην εκπομπή Στην Υγειά Μας.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η Έρρικα ήταν ανάμεσα στους καλεσμένους του Σπύρου Παπαδόπουλου στην μαγνητοσκοπημένη εκπομπή και το ζεϊμπέκικο της σήκωσε θύελλα σχολιασμών από άτομα που είναι opinion makers είτε αυτοπροσκλήθηκαν από μόνοι τους στον κύκλο της κριτικής.

Για να λέμε τα σύκα σύκα, το ζεϊμπέκικο της Έρρικας μάλλον αφαίρεσε, παρά προσέδωσε ισχύ στον συγκεκριμένο χορό. Ήταν όλα λάθος. Ακούστηκαν σωστές απόψεις, αλλά και κατινιές. Το θέαμα ήταν λες και βάζεις τον Ρόμποκοπ να χορέψει μπαλέτο ή τον Γρηγόρη Αρναούτογλου να κάνει σάλσα. Αλλά ως εκεί. Αισθάνθηκε να το κάνει, το έκανε, βγήκε αντιαισθητικό, την στηλίτευσαν, τέλος. Σε κάθε περίπτωση ήταν μάλλον το εξιλαστήριο θύμα για τη γενικότερη σαπίλα της τηλεόρασης, οπότε έφαγε την κρυάδα.

Το επιμύθιο από την όλη φάση είναι ένα: είναι το ζεϊμπέκικο ένας χορός που ταιριάζει και στα δύο φύλλα; Το αφεντικό εδώ, ο Πέτρος, λέει ότι καθείς εφ' ω ετάχθη. Ο άντρας στη ζεμπεκιά και η γυναίκα στο τσιφτετέλι. Το μιξάρισμα βγαίνει όλο λάθος. Δεν είναι άλλη μια φαλλοκρατική VS φεμινιστική διαμάχη. Δεν είναι ότι οι άντρες δεν σας επιτρέπουμε να πάρετε το τελευταίο οχυρό. Καλά, ίσως είναι και λίγο από αυτό.

Αλλά πώς να το κάνουμε; Το ζεϊμπέκικο βγήκε από άντρα και κινησιολογικά προορίστηκε για άντρα. Και όχι για όλους. Έχουμε δει πολλούς που νομίζουν πως το χορεύουν, αλλά δεν. Αντιθέτως, από γυναίκες δεν έχουμε δει καμία, εκτός από την κοπέλα στο βίντεο.

Αυτό είναι ένα πολύ καλό ζεϊμπέκικο. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι πάντα έτσι. Το αντίθετο. Η κοπέλα είναι η εξαίρεση. Είναι ένα σπορ που θέλει ένα ειδικό βάρος. Αντίστοιχα, και στο τσιφτετέλι ένας άντρας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο χορό. Η μόνη περίπτωση που του επιτρέπεται να το δοκιμάσει είναι να έχει γίνει νταμιροκουδούνα ή να κουνιέται στον ρυθμό της γυναίκας που χορεύει.

Στο κάτω κάτω, αν οι γυναίκες χορεύουν ζεμπεκιά, ποιος θα βαράει τα παλαμάκια;

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.