Το ταινιάκι του Θόδωρου Παπαδουλάκη είναι η πιο ωραία χριστουγεννιάτικη ιστορία

Τετάρτη, 30 Δεκέμβριος, 2015 14:56 μμ
Το ταινιάκι του Θόδωρου Παπαδουλάκη είναι η πιο ωραία χριστουγεννιάτικη ιστορία

Πριν από ένα μήνα περίπου, ένα βίντεο από μια διαφήμιση της γερμανικής Edeka, με έναν παππού που αναγκάστηκε να προσποιηθεί τον πεθαμένο για να φέρει τα παιδιά του στο σπίτι, είχε καταδείξει, έστω και σε επιφανειακό επίπεδο, την ανάγκη που έχει η τρίτη ηλικία για παρέα αυτές τις γιορτινές μέρες. Ο Θόδωρος Παπαδουλάκης είχε την δική του οπτική για τις δύσκολες μέρες που ζουν κάποιοι.

Αυτοί οι κάποιοι δεν είμαστε εμείς οι Έλληνες. Τουλάχιστον όχι μόνο εμείς. Οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που άφησαν τα σπίτια τους για να αναζητήσουν την αξιοπρέπεια τους, βρίσκονται σε διάφορες πόλεις του ευρωπαϊκού νότου, άστεγοι, με τα παιδιά τους αγκαλιά και το βιός τους στα χέρια, έτοιμοι να φάνε βροχή, χιόνι και κρύο.

Τη στιγμή που μια μάνα προσφυγοπούλα καταφτάνει στην πόλη με δυο παιδιά και βρίσκει ένα παγκάκι για να ξαποστάσουν, μια παράλληλη ιστορία εκτυλίσσεται. Ένας παππούς και μια γιαγιά έχουν ετοιμάσει το τραπέζι, με πολλές πιατέλες, όμως τα παιδιά και τα εγγόνια είναι στη Γερμανία. Μια κλήση μέσω Skype είναι ό,τι μπορούν να έχουν από αυτά. Η κακή σύνδεση τους αναγκάζει να καταφύγουν στο πιο άψυχο τηλέφωνο. Ο παππούς εκφράζει το παράπονο του και η γιαγιά, που πάντα έχει τον ρόλο του παγοθραύστη, του θυμώνει. Ο παππούς φεύγει. Στέκεται μπροστά στη γυναίκα με τα παιδιά και χωρίς να το σκεφτεί, τους πηγαίνει σπίτι του. Έστω για μια νύχτα. Να φάνε ως άνθρωποι και να ζήσουν ένα βράδυ χωρίς φόβο.

Δεν είναι εύκολο για τον καθένα να το κάνει. Δεν έχουν όλοι τα ίδια όρια και την ίδια διαθεσιμότητα. Δεν υπάρχει λάθος και σωστό. Υπάρχει μόνο η προσπάθεια. Αν η προσπάθεια σημαίνει μια μικρή οικονομική βοήθεια είναι το ίδιο σημαντική. Αν σημαίνει να αφήσεις ένα πιάτο φαγητό ή να πας μια σακούλα με άχρηστα για σένα ρούχα είναι το ίδιο σημαντική.

Γιατί οικογένεια είναι τα άτομα για τα οποία γίνεται ελατήριο, ώστε να εκτοξευτούν σε μια καλύτερη ζωή...

Επισκέπτες from Indigoview on Vimeo.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.